Steeds meer reizigers weten geld te claimen van verlopen ov-chipkaarten

Steeds meer reizigers weten geld terug te claimen van verlopen ov-chipkaarten. (Foto: Treinenweb)
Steeds meer reizigers weten geld terug te claimen van verlopen ov-chipkaarten. (Foto: Treinenweb)

Steeds meer reizigers weten de weg te vinden om geld terug te claimen van verlopen ov-chipkaarten. Dat blijkt uit het jaarverslag van Translink, die de chipkaarten uitgeeft en de transacties beheert. Vorig jaar werd er ruim 13 miljoen euro teruggevraagd, terwijl dat een jaar eerder nog 18 miljoen euro was.

De reden dat meer mensen geld hebben teruggevraagd zou door een speciale bewustwordingscampagne komen. Volgens het bedrijf vroegen meer dan vijftienduizend kaarthouders hun saldo terug via de online advertentie van de campagne Heel Holland Checkt. Ov-bedrijven konden de campagne ondersteunen met advertenties in hun bussen, trams en metro's of op hun eigen website. Het saldo van een ov-chipkaart is maximaal 5 jaar geldig. In totaal kan er op een ov-chipkaart maximaal 150 euro gestort worden.

Anonieme chipkaarten

Translink doet er alles aan om het saldo van verlopen ov-chipkaarten terug te storten, maar bij anonieme kaarten is dat lastiger omdat de gebruikers onbekend zijn. Daarom voerde het bedrijf een campagne om mensen bewust te maken van de mogelijkheid om saldo terug te vragen. Volgens Translink was deze campagne succesvol en kosteneffectief, en leverde ze zowel zichtbaarheid als financieel voordeel op voor reizigers. Maar liefst 15.000 mensen maakten er gebruik van. 

Ov-chipkaarten zijn vijf jaar geldig en daarna kan het resterende saldo nog vijf jaar worden teruggevraagd; gebeurt dat niet, dan mag Translink het geld inzetten voor ondersteuning voor reizigers. Zo werd er geïnvesteerd in het vereenvoudigen van de terugvraagprocedure en in het verbeteren van de klantenservice.

In 2024 investeerde Translink 11,4 miljoen euro van dit niet-opgevraagde saldo. Het grootste deel ging naar OVpay, waarmee reizigers kunnen in- en uitchecken met hun betaalpas.