Toeristische Mont-Blanc spoorlijn krijgt nieuwe treinstellen

Treinbouwer Stadler heeft vorige week de eerste smalspoortrein geleverd aan de Franse vervoerder Transports de Martigny et Régions (TMR) die een samenwerkingsverband heeft met de SNCF. Het gaat om de eerste van de zeven bestelde treinen die op de toeristische Mont Blanc Express-route tussen Martigny en St-Gervais gaan rijden.
De treinstellen zijn op maat gemaakt in de Stadler-fabriek in het Zwitserse Bussnang. De twee exploitanten van de Mont Blanc Express zullen de zeven treinen vanaf medio 2026 in gebruik nemen. Ze vervangen de bestaande vloot en verbeteren het comfort en de algehele passagierservaring op de historische route tussen Martigny in Zwitserland en St-Gervais-les-Bains-le-Fayet in Frankrijk, wat aan de voet van de Mont Blanc ligt.
De modernisering van de vloot maakt deel uit van een bredere openbaarvervoerstrategie voor de Mont Blanc-regio en wordt gefinancierd door de Zwitserse Bondsstaat, het kanton Wallis en de Franse regio Auvergne-Rhône-Alpes. Voor een investering van CHF 76 miljoen (ongeveer €78 miljoen) worden zeven nieuwe treinen aangeschaft, waarvan de rest in het najaar van 2025 geleverd worden en medio 2026 geleidelijk in dienst gaan. De exploitatie wordt gedeeld tussen TMR aan Zwitserse zijde en SNCF aan Franse zijde.
Beh 4/8-treinen
Afgelopen week vond het eerste transport plaats via het spoor en via een vrachtwagen met dieplader. Vanuit Bussnang is de trein over het spoor naar Martigny gebracht, waarna de trein op een dieplader is overgebracht om naar de TMR-werkplaats in Vernayaz te worden vervoerd. Hier zal de trein voorbereid worden op de eerste ingebruikname waarna de toelatings, -test en -opleidingsritten plaats zullen vinden. De trein moet uiteindelijk toelating krijgen in Frankrijk en Zwitserland.
De nieuwe Beh 4/8-treinen zijn met elkaar te combineren, zodat er altijd voldoende capaciteit voor reizigers is. De grote panoramaramen van de nieuwe treinen bieden reizigers een fantastisch uitzicht op het spectaculaire Alpenlandschap. Net als alle andere treinen die de afgelopen decennia in Europa geleverd zijn, zijn ook deze treinen laagvloers zodat mensen met een mobiliteitsbeperking eenvoudig toegang kunnen krijgen.
De treinen zijn ontworpen voor gecombineerd gebruik op tandrad- en adhesielijnen. Ze kunnen ook met dubbele tractie op het tandradtraject rijden, waarbij beide stellen gekoppelde stellen dus aangedreven worden. Naarnaast zijn de treinen ook voorzien van moderne verbruiksregelsystemen, en wordt remenergie omgezet in elektrische energie en teruggeleverd aan het stroomnet.