Nieuwe Franse vervoerder Proxima wil hogesnelheidstreinen bij Alstom bestellen

De Avelia Horizon van Alstom. (Foto: Alstom)
De Avelia Horizon van Alstom. (Foto: Alstom)

De toekomstige Franse vervoerder Proxima is met de Franse treinenbouwer Alstom in onderhandeling om twaalf Avelia Horizon hogesnelheidstreinen te bestellen. De vervoerder wil in de toekomst via het open-toegang treindiensten aanbieden tussen Parijs en Bordeaux, Rennes, Nantes en Angers.

Het bedrijf is opgericht door Rachel Picard, de voormalige directeur van SNCF Voyageurs, en heeft al één miljard euro aan financiering binnegehaald via een investeringsmaatschappij. Het spoorbedrijf wil de concurrentiestrijd aangaan met SNCF en werkt al enkele jaren aan de plannen. De bedoeling is dat de treindiensten in 2027 van start moeten gaan. De naam Proxima is voorlopig nog de werktitel van het bedrijf, en later zal de nieuwe naam bekend worden gemaakt. Voor onderhoud en werkzaamheden aan de treinen heeft de organisatie een contract gesloten met Lisea voor het gebruik van de werkplaats in Marcheprime, in de buurt van Bordeaux.

De treindiensten van Proxima worden geïntroduceerd op het moment waarop momenteel reispatronen veranderen en de vraag naar duurzame vervoersopties toeneemt. Het bedrijf richt zich daarom op de behoeften van moderne reizigers door snelle, betrouwbare en milieuvriendelijke treindiensten aan te bieden.