Eén op de zes OV-reizigers checkt in met een betaalkaart

En op de zes reizigers in het OV checkt in met een (digitale) betaalpas. (Foto: Blauwnet)
En op de zes reizigers in het OV checkt in met een (digitale) betaalpas. (Foto: Blauwnet)

Steeds meer reizigers in het openbaar vervoer maken gebruik van OVpay door met hun (digitale) betaalpas in- en uit te checken. Inmiddels zou één op de zes reizigers gebruik maken van hun betaalkaart of creditcard om te kunnen reizen.

Eerder dit jaar werd bekend gemaakt dat dertig procent van de eenmalige ritten in het openbaar vervoer via OV-pay wordt betaald. Inmiddels is bekend geworden dat dit aantal nu op 36 procent ligt. Het aantal procent van het aantal reizigers dat altijd met OVpay reist zou op 15 procent liggen.

OV-Pay

Met OV-pay hoeven mensen geen eigen OV-chipkaart meer aan te schaffen en kunnen ze met hun (digitale) bank- of creditkaart in- en uitchecken. Het gereisde bedrag wordt dan in de nacht van de rekening afgeschreven. Het systeem is twee jaar getest en is in januari 2023 bij NS ingevoerd. Inmiddels is OVpay te gebruiken bij alle OV-vervoersbedrijven in Nederland. Momenteel zijn abonnementen en kortingsproducten nog niet mogelijk bij OVpay waardoor dit zich enkel beperkt tot ritten op vol tarief.

Later dit jaar zal er een speciale OVpay-pas worden geintroduceerd die de OV-chipkaart moet vervangen. Deze pas werkt met een saldo zodat er ook zonder betaalkaart kan worden in- en uitgecheckt. Ook zal deze pas digitaal worden aangeboden via de digitale wallet van een telefoon.