Arriva doet proef met videohulpzuil

De videohulpzuil op station Winschoten die feestelijk werd gepresenteerd. (Foto: Arriva)
De videohulpzuil op station Winschoten die feestelijk werd gepresenteerd. (Foto: Arriva)

Arriva heeft afgelopen maand een videohulpzuil gepresenteerd op de twee stations Roermond en Winschoten. De zuil geeft reizigers de mogelijkheid ‘live’ vragen te stellen aan de klantenservice van Arriva, en is vorige maand feestelijk onthuld op station Winschoten.

De zuilen staan er minimaal voor een half jaar als proef. Tijdens deze periode wordt er onderzocht of op een station waar geen OV-servicepunt is, behoefte is aan direct contact met de klantenservice van Arriva. Station Winschoten en Roermond zijn twee station waar reizigers regelmatig overstappen. De videohulpzuil is dag en nacht beschikbaar en dus ook buiten de openingstijden van het bemenste servicepunt tussen 07.15 en 19.00 uur.

Videozuil

De videohulpzuil maakt livebeeld- en geluidsverbinding met de klantenservice van Arriva. Met een druk op het scherm van de zuil, kan de reizigers direct contact maken. De reiziger kan bij de zuil terecht voor reisinformatie, hulp en vragen tijdens de reis. De klantenservicemedewerker kan vervolgens een scherm delen om informatie te tonen, kan via een QR-code een online link delen of een reisadvies op klein formaat voor de reiziger printen. Het gaat enkel om een communicatiesysteem, dus verkoop van tickets is niet mogelijk en moet bij een ticketautomaat plaatsvonden.

Proef van een half jaar

Om de toegevoegde waarde van de videohulpzuil te onderzoeken start Arriva met een proef van een half jaar op beide stations. Arriva zal uiteindelijk de resultaten van de proef onderzoeken en hoopt hiermee een waardevolle bijdrage te leveren aan serviceverlening.

De NS heeft vorig jaar als proef ook een videohulpzuil op station Alkmaar geplaatst. Het is niet bekend wat de resultaten van deze proef waren.