Vrachtdivisie van ÖBB neemt Nederlandse Captrain over

Een Vectron-locomotief van Captrain. (Foto: Thomas Naas)
Een Vectron-locomotief van Captrain. (Foto: Thomas Naas)

De Nederlandse vervoerder Captrain is overgenomen door ÖBB Rail Cargo Group (RCG). De overname werd op 31 mei voltrokken tussen moederbedrijf Captrain Holding Paris (SNCF) en Rail Cargo Carrier Kft. Dat schrijft Rail Magazine afgelopen vrijdag.

Captrain werd opgericht in 2010 als een samenvoeging van de buitenlandse activiteiten van het Franse staatsbedrijf SNCF. In Nederland is Captrain Benelux actief, dat voortkwam uit de overname van SNCF Fret, ITL en Veolia (die eerder Rail4chem had overgenomen). Het bedrijf heeft momenteel 61 medewerkers en behaalde in 2022 een omzet van 12,2 miljoen euro, met een prestatie van 765 miljoen tonkilometers.

Goederenvervoer CapTrain

Captrain richt zich op goederenvervoer van en naar Geleen, Moerdijk en de haven van Rotterdam. Dit maakt Captrain het derde grootste spoorvervoerbedrijf in Nederland. De vloot bestaat uit zeven locomotieven (BR 203 en G1206), die allemaal worden ingezet voor rangeer- en last mile-diensten, wat een aanzienlijk voordeel biedt voor end-to-end transporten op de laatste kilometer.

Uiteindelijk is de verwachting dat alle tractielocomotieven de rode kleur van de ÖBB zullen krijgen. Ook is de verwachting dat er de komende periode steeds meer Vectron locomotieven te zien zullen zijn op routes van en naar Nederland. ÖBB rijdt binnen Nederland onder de licentie van KRE. De vrachtdivisie van ÖBB is de op één-na grootste aanbieder van goederenvervoer binnen Europa. Ze rijden ook veel met Siemens Vectron locomotieven die geschikt zijn voor verbindingen naar Nederland.

Bron: RailMagazine