ProRail gebruikt 'Smart Monitoring Room' voor bewaking langs het spoor

ProRail houdt met een slim camerasysteem het spoor nauwlettend in de gaten. (Foto: Treinenweb)
ProRail houdt met een slim camerasysteem het spoor nauwlettend in de gaten. (Foto: Treinenweb)

ProRail heeft vorig jaar een 'Smart Monitoring Room' geïntroduceerd, waar beelden van diverse camera's worden samengebracht voor non-stop bewaking. Dit meldt de spoorwegbeheerder in de Jaarverantwoording over 2023.

"ProRail beschikt over steeds meer camera’s in de nabijheid van spoor en stations. Het is daarom dat we de klassieke cameratoezichtruimte aanpassen naar een Smart Monitoring Room waarbij de diverse beschikbare camerabeelden bijeen komen. Door continue monitoring dragen we zowel bij aan de preventieve taak als aan de repressieve taak", staat er in het rapport vermeld.

De spoorbeheerder houdt niet alleen met camera's de veiligheid langs het spoor bij, maar ook is de spoorwegbeheerder aan het begin van dit jaar begonnen met de uitrol van flitscamera's bij diverse overwegen, nadat een aantal spoorwegovergangen in Hilversum en Bunnik al voorzien warenvan deze camera. Ze moeten weggebruikers die het rode licht bij spoorwegovergangen negeren, registreren en beboeten.

Vanaf februari is er gestart met de handhaving met flitscamera’s bij overwegen. "Ook gebleken dat door de aandacht (en het opmaken van een proces-verbaal door onze BOA’s) het aantal overtredingen afneemt", aldus de spoorvervoerder.