Treinen staan op 4 mei twee minuten stil en NS rijdt langere treinen tijdens Bevrijdingsdag

Herdenking van de oorlogsslachtoffers door NS en ProRail. (Foto: NS)
Herdenking van de oorlogsslachtoffers door NS en ProRail. (Foto: NS)

Op zaterdag 4 mei staat het hele openbaar vervoer om 20:00 uur twee minuten stil tijdens de Nationale Dodenherdenking. Daarnaast wordt ook twee minuten stilte in acht genomen op de 400 stations en in de stationswinkels. Zo biedt NS reizigers de mogelijkheid om de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, oorlogssituaties of latere vredesmissies te herdenken.

Op 4 mei vinden herdenkingsbijeenkomsten plaats op verschillende stations zoals Alkmaar, Amsterdam Centraal, Arnhem Centraal, Den Haag Centraal, Haarlem, Nijmegen, Rotterdam Centraal en Utrecht Centraal. Na de twee minuten stilte speelt het NS Harmonieorkest het Wilhelmus op Utrecht Centraal.

Op station Amsterdam Centraal wordt op 3 tot en met 5 mei een theatervoorstelling gehouden in de Koninklijke Wachtkamer, Muziek in Verzet - Theater Na de Dam. Dit is onderdeel van het programma van Theater na de Dam. Op 4 mei is de Koninklijke Wachtkamer overdag ook het podium voor Huizen van Verzet, waarbij twee verhalen worden verteld.

Herdenking spoormedewerkers

Naast de gelegenheid tot herdenken om 20:00 uur, herdenken medewerkers en gepensioneerden van NS en ProRail op 3 mei de 477 collega's die tijdens hun werk in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Deze herdenking vindt om 12:50 uur plaats bij het Monument voor Gevallen Spoorwegpersoneel naast het ProRail-hoofdkantoor aan het Moreelsepark in Utrecht. Er worden kransen gelegd door de directie van ProRail, de directie van NS, vertegenwoordigers van de Centrale Ondernemingsraden en de Bond van Gepensioneerd Vervoerspersoneel.

Bevrijdingsdag

Aanstaande zondag, op Bevrijdingsdag zet NS langere treinen in om feestvierders naar verschillende Bevrijdingsfestivals in Nederland te brengen. De drie grootste festivals vinden plaats in Haarlem, Vlissingen en Zwolle. De NS zet extra medewerkers klaar om reizigers op weg te helpen en stations en treinen schoon te maken.

Festivalgangers wordt aangeraden rekening te houden met extra drukte, de tijd te nemen voor hun reis en vooraf de NS reisplanner te checken voor het meest actuele reisadvies.

Bron: NS