Stadler opent in 2027 nieuw centrum voor inbedrijfsstelling in Duitsland

Een concept-art van het nieuwe indienststellingscentrum wat in Hennigsdorf zal worden gebouwd. (Foto: Stadler)
Een concept-art van het nieuwe indienststellingscentrum wat in Hennigsdorf zal worden gebouwd. (Foto: Stadler)

Stadler zal tegen 2027 een nieuw inbedrijfstellingscentrum voor railvoertuigen in het Duitse Hennigsdorf openen. Het voormalige inbedrijfstellingscentrum in het nabijgelegen Velten zal worden omgebouwd tot een servicecentrum.

Stadler heeft een perceel grond van ongeveer 46.000 vierkante meter aangekocht in Hennigsdorf waar over enkele jaren de railvoertuigen in bedrijf worden gesteld die in de fabriek in Berlijn-Pankow worden geproduceerd. De bestaande hallen op de locatie in Hennigsdorf zullen worden gerenoveerd. De nieuwe locatie voor inbedrijfsstelling zal straks plaats bieden voor 128 medewerkers. In Velten zullen straks enkel de moderniseringen, revisies en reparaties worden uitgevoerd voor Stadler-treinen die in Duitsland onderhouden worden. In Henningsdorf zit niet alleen Stadler, maar ook een werkplaats van Alstom.

Uitgebreide voorzieningen

De treinbouwer krijgt straks in totaal 1.314 meter aan sporen in de hal, verdeelf over meerdere sporen die moderne infrastructuur bevat met kraansystemen, dak-outillages en putsporen. Voor dynamische tests wordt buiten de nieuwe hal een spoor van 744 meter lang gebouwd, met bovenleidingsystemen voor regionale treinen en derde rails voor metro- en S-Bahn-treinen. De spanning op de testbaan zal geschikt worden voor diverse spanningen.

Indienststelling

Een inbedrijfstelling omvat alle werkzaamheden die nodig zijn om een compleet railvoertuig bedrijfsklaar te maken. Zo worden de relevante functies van de treinen aan de hardware- en softwarekant zowel tijdens stilstand als tijdens het rijden getest, zodat de voertuigen vervolgens aan de klant kunnen worden overgedragen.

Voornamelijk worden de Duitse Stadler-treinen in Berlijn-Pankow gebouwd. Stadler heeft ook fabrieken en werkplaatsen in het Zwitserse Bussnang en het Poolse Siedlce. Daar komen overigens ook de NS FLIRT's vandaan.