Archeologen vinden honderd jaar oude goederenwagon in Antwerpen

Een voorbeeld van een oude wagon van de Britse LNER. Dit is niet de besproken wagon uit het artikel. (Foto: Geof Sheppard)
Een voorbeeld van een oude wagon van de Britse LNER. Dit is niet de besproken wagon uit het artikel. (Foto: Geof Sheppard)

Tijdens grondonderzoek in Antwerpen stuitte eerder dit jaar een team van archeologen op een bijna honderd jaar oude treinwagon, meldt de Belgische nieuwswebsite VRT. Inscripties op de wand onthulden dat de wagon afkomstig was uit het Verenigd Koninkrijk en dateerde uit 1930.

Bij opgravingen in de Noordkasteelwal deden archeologen plotseling een ontdekking: een metalen structuur kwam tevoorschijn. "We zagen letters op een soort metalen bordeaux container", zegt Lies Dierckx, een van de archeologen. Nadat de container verder werd uitgegraven bleek dat het om een oude goederenwagen ging, die afkomstig was van het toenmalige bedrijf 'LNER' (London North Eastern Railway) uit Groot-Brittannië. Het blijft een mysterie hoe de wagen in Antwerpen belandde en waarom deze begraven werd. Mogelijk diende deze als opslagruimte toen het Noordkasteel een recreatiegebied werd.

Helaas kan de goederenwagen niet meer bewaard worden. Bij het opgraven was de wagen behoorlijk fragiel waardoor deze afbrokkelde. Wel zijn er diverse foto's gemaakt zodat de opgraving in het historisch archief kan worden opgeslagen. Deze foto's zijn via de bron van dit artikel te vinden.

LNER

Het allereerste model van de LNER-wagens werd rond 1930 geschilderd in een roodbruine kleur. Slechts enkele jaren later werd deze kleur vervangen door het kenmerkende blauw. De rode uitvoering van de wagon was slechts gedurende een paar jaar in gebruik, waardoor deze vondst buitengewoon zeldzaam is.

Bron: VRT.be