Drielandentrein rijdt vanaf 9 juni door naar Luik

Het station van Luik zal vanaf 9 juni door Arriva direct verbonden worden met Nederland en Duitsland. (Foto: Treinenweb)
Het station van Luik zal vanaf 9 juni door Arriva direct verbonden worden met Nederland en Duitsland. (Foto: Treinenweb)

De Drielandentrein tussen Luik en Aken gaat vanaf 9 juni rijden. Dat heeft staatssecretaris Vivian Heijnen per brief laten weten aan de Tweede Kamer. Hiermee is de ambitie om deze volledige treindienst te kunnen rijden na zes jaar een feit. Aanvankelijk was de doelstelling van Arriva om al vanaf 2018 te starten met de verbinding naar Luik, maar technische tekortkomingen verhinderden dat.

De rechtstreekse treinverbinding tussen de drie landen had eigenlijk al vorig jaar december moeten rijden, maar liep vertraging op vanwege "onvoorziene, technische uitdagingen" bij de ombouw van de Arriva-treinen die van toepassing zijn op diverse beveiligingssystemen die in de drie verschillende landen worden gebruikt. De treinen zijn voorzien van ETCS wat sinds 2014 verplicht is in België. Omdat de treinstellen voorheen dit signaleringssysteem niet aan boord hadden kon de toelating door de Belgische inspectie niet afgerond worden en moest er een aanbesteding plaatsvinden om dit systeem aan te schaffen en in te bouwen. Uiteindelijk was de aanschaf in 2020 rond, waarna twee jaar later de eerste treinen proefritten konden maken met het ETCS-systeem in de cabine.

Drielandentrein

De treinverbinding RE18 tussen Aachen en Maastricht bestaat sinds 27 januari 2019, toen de sneltrein van de verbinding Maastricht - Heerlen verlengd werd naar het Duitse Aken. Deze dienst verving de Talent-treinen van de Euregiobahn tussen Heerlen en Aken, en wordt uitgevoerd door Arriva, als deel van de concessie Limburg, en wordt geëxploiteerd met tricourante FLIRT-treinstellen die onder de Duitse, Nederlandse en Belgische bovenleidingspanning kunnen rijden. Sinds maandag 28 augustus 2023 rijdt deze trein op werkdagen tot 19 uur door naar station Maastricht Randwyck. Vanaf aanstaande 9 juni zal de trein doorrijden naar Luik waarmee de NMBS hun treindienst tussen Luik en Maastricht zal gaan stopzetten, en waarmee de Drielandentrein van Arriva daadwerkelijk een feit is.

OV-Chipkaart

Bij de lancering van de nieuwe verbinding zullen er tevens incheckpalen voor Nederlandse OV-chipkaarten worden geplaatst op de stations tussen Eijsden en Luik. Op die manier hebben Nederlandse reizigers de mogelijkheid om daar in- en uit te checken zonder dat er een apart kaartje voor gekocht moet worden. Dit geldt momenteel al naar Aken.