Eerste waterstofvariant van Coradia Stream wordt door Alstom getest

De weg naar de indienststelling van de eerste door waterstof aangedreven Coradia Stream van Alstom heeft een mijlpaal bereikt. De eerste trein is inmiddels vanuit de fabriek in Italië overgebracht naar Duitsland voor statische en dynamische testen. De treinserie zal gaan rijden bij het Italiaanse FNM

Het eerste treinstel met het de naam en het nummer HMU 214 002 heeft eerder deze week de fabriek in het Italiaanse Savigliano verlaten om naar Duitsland te worden overgebracht. Hier zal de trein worden onderworpen aan statische testen, maar ook enkele dynamische testen op lage snelheid zullen niet ontbreken.

Testen

De waterstoftrein zal in Salzgitter uitgebreid getest worden. Voor de fabriek is dit geen probleem omdat de Coradia iLint waterstoftreinen hier ook geproduceerd worden. Tijdens de testen is het Coradia Stream treinstel voorzien van blauwe opvallende bestickering die duidelijk maakt dat het een op dit moment een testtrein van Alstom is. Na de testen zal de trein terugkeren naar Italië voor de laatste dynamische tests langs de Valcamonica-spoorlijn voordat hij tussen eind dit jaar en begin 2025 in gebruik wordt genomen. Momenteel zijn er drie treinstellen voor Trenord gebouwd. Uiteindelijk zullen er zes worden geleverd, met een optie voor nog eens acht treinstellen.

De eerste trein werd afgelopen najaar gepresenteerd op de EXPO Ferroviaria 2023 expositie.

Gebruik bij Trenord

In opdracht van Trenord op de regionale lijn Brescia - Iseo - Edolo zal de trein uiteindelijk als onderdeel van het H2iseO-project worde ingezet. Het project, ontwikkeld met IPCEI-financiering van de Europese Unie, speelt in op de doelstelling van de Europese Unie om de C02-uitstoot tegen 2050 met 100 procent te verminderen. Het project gaat over de ontwikkeling van emissievrije alternatieven voor dieseltreinen met een totale capaciteit van 260 zitplaatsen en een actieradius van ruim 600 km, en is voorzien van een tussenliggende 'powerpack' wagen waarin de waterstof wordt opgeslagen en waar in de aandrijving zit.