Overijssel vraagt NS om herziening besluit directe trein Enschede-Schiphol

Overijssel vraagt NS: herzie besluit directe trein Enschede-Schiphol. (Foto: Henk-Jan van der Klis)
Overijssel vraagt NS: herzie besluit directe trein Enschede-Schiphol. (Foto: Henk-Jan van der Klis)

Een grote meerderheid van de Provinciale Staten van Overijssel is van mening dat de directe treinverbinding van Enschede en Deventer naar Schiphol behouden moet blijven. De NS heeft het voornemen om vanaf december deze treinverbinding te schrappen zodra de nieuwe dienstregeling in gaat.

De partijen dringen er bij het provinciebestuur op aan om zich maximaal in te zetten, middels een 'krachtige lobby'. Reizigers uit Twente en Deventer die naar Schiphol Airport willen, moeten vanaf december overstappen op Amersfoort. Ook de gemeenteraden van zowel Enschede als Hengelo hebben verontwaardigd gereageerd op het besluit van NS. Zij stellen dat Twente opdraait voor problemen elders in het land.

Problemen op de HSL

Vanwege de problemen met de infrastructuur van de HSL tussen Schiphol en Rotterdam verdwijnt de directe treinverbinding. NS wil het hogesnelheidsnet uitbreiden, wat resulteert in andere verbindingen die juist verslechteren. De NS beschouwt het schrappen van de 'Schipholtrein' als een tijdelijke maatregel. "Maar er wordt geen perspectief geboden over wanneer de rechtstreeks treinverbinding terugkeert", drukken negen Overijsselse partijen zich uit in een motie aan het provinciebestuur. Hierin roepen ze de provincie op in gesprek te gaan met zowel NS als Vivianne Heijnen (staatssecretaris van Infrastructuur). Over de motie wordt aanstaande woensdag gestemd.