NS zet vanaf maandag minder treinen in op HSL

De NS past vanaf maandag toch de dienstregeling op de HSL aan. (Foto: PVL83)
De NS past vanaf maandag toch de dienstregeling op de HSL aan. (Foto: PVL83)

De NS zet vanaf maandag minder treinen in op de HSL tussen Breda en Amsterdam. De NS stelt dat de maatregel nodig is om de reizigers een voorspelbare en betrouwbare reis te kunnen blijven bieden. Vanwege tijdelijke snelheidsbeperkingen besloot de NS eerder om de dienstregeling niet te beperken, maar daar komt het vervoersbedrijf nu op terug.

De NS kan met minder ICNG-treinstellen blijven rijden, omdat leverancier Alstom minder treinen levert dan verwacht. Daardoor blijven op dit traject oudere treinen rijden die veel onderhoud nodig hebben. Daarnaast zitten vanwege de snelheidsbeperkingen treinen elkaar soms in de weg zitten. Ook zijn er omvangrijke werkzaamheden bij Schiphol waardoor dit ook een factor is voor de vertraging.

Aanpassing in dienstregeling

Om te voorkomen dat deze zaken samen leiden tot ongeplande uitval van treinen, kiest NS ervoor om deze aanpassing in de dienstregeling te doen. Het vervoersbedrijf blijft de situatie monitoren en zodra het mogelijk is de aanpassingen terug te draaien, gebeurt dat.

Tussen Breda en Rotterdam blijven door de maatregel vier treinen per uur rijden, twee daarvan rijden door naar Amsterdam. Tussen Rotterdam en Amsterdam zijn dat er ook vier per uur. De NS adviseert reizigers om de reisplanner voor vertrek te bekijken.

Den Haag Centraal - Rotterdam

Vanaf maandag gaat de Intercity tussen Den Haag Centraal en Rotterdam weer rijden. Deze reed niet sinds 8 januari omdat er machinisten opgeleid moesten worden voor de ICNG. Door de vele alternatieven tussen Den Haag en Rotterdam, heeft volgens de NS deze maatregel niet tot grote problemen geleid.