FNV: Nog weinig draagvlak voor nieuwe cao voor personeel NS

FNV: Nog weinig draagvlak voor nieuwe NS-cao.
FNV: Nog weinig draagvlak voor nieuwe NS-cao.

Vakbond FNV wil opnieuw met de NS om de tafel zitten over de cao voor spoorwegpersoneel. Het nieuwe akkoord werd door een kleine meerderheid van de leden door 51 procent geaccepteerd. De vakbond stelt dat er niet genoeg draagvlak is.

"Andere vakbonden hebben tegengestemd en ook de voorstemmers zijn kritisch op het onderhandelingsresultaat", zegt FNV-bestuurder Henri Janssen. De leden van de vakbond stellen dat de voorgestelde loonsverhoging van 6,6 procent ontoereikend is om de inflatie van het afgelopen jaar te compenseren. In vergelijking met andere openbaar vervoerbedrijven zouden de lonen daar aanzienlijk sterker stijgen.

Daarnaast vinden de leden dat de vrijstelling van nachtdiensten voor oudere werknemers niet eerlijk is toegepast. "Bij de ene functie kan dat vanaf vijftig jaar, in een andere functie pas vanaf een veel hogere leeftijd", schrijft de FNV in een verklaring.

Ledenstemming

Het akkoord werd begin januari gesloten. Daarna wordt in de praktijk het voorstel aan de leden gespresenteerd, en zodra die het grotendeels eens zijn wordt het cao actief. Maar met een kleine meerderheid zou er momenteel nog geen draagvlak zijn. "Het zou wel een andere discussie geweest zijn als er 10 procent meer voorstemmers waren geweest. Maar het draagvlak hangt van meer factoren af.", vervolgt Janssen.

Volgens de vakbond betekent dit dat er voorlopig geen nieuwe stakingen georganiseerd worden.