Koolmees: Laat NS-personeel identiteitscontroles uit kunnen voeren

NS-topman Koolmees pleit ervoor dat NS-personeel identiteitscontroles uit moet kunnen voeren. (Foto: NS)
NS-topman Koolmees pleit ervoor dat NS-personeel identiteitscontroles uit moet kunnen voeren. (Foto: NS)

NS-topman Wouter Koolmees pleit voor de mogelijkheid voor NS-veiligheidsmedewerkers om zelf identiteitscontroles uit te voeren bij reizigers. Hij wil dat de overheid toestaat dat zij toegang krijgen tot het rijbewijsregister, waardoor zij de identiteit van personen zonder identiteitsdocumenten vast te stellen, zonder de tussenkomst van de politie.

Koolmees pleit er eveneens voor dat NS-veiligheidsmedewerkers de bevoegdheid krijgen om de identiteit vast te stellen van personen die zonder paspoort in Nederland verblijven en voor onrust zorgen op stations en in treinen. De oproep werd gedaan nadat de NS tegenover De Telegraaf aangaf dat het aantal geweldsincidenten tegenover personeel in het afgelopen jaar aanzienlijk gestegen was.

Oproep

"Hoe eerder je weet wie je voor je hebt, hoe minder snel een situatie uit de hand kan lopen", heeft hij onlangs aan RTL Nieuws laten weten. Een maand geleden deed NS al een vergelijkbare oproep om zelf de identiteit van reizigers te mogen controleren. "Dit voorkomt escalatie en ontlast de politie die zo'n zevenduizend keer per jaar in actie moet komen voor identiteitscontroles."

Vakbonden

Ook de FNV-vakbond steunt deze oproep, maar pleit er ook voor dat de verklaring die conducteurs over incidenten afgeeft aan de politie zwaarder gaat wegen omdat er te aangiftes geseponeerd worden. Ook willen ze dat de NS meer personeel voor Veiligheid en Service aanneemt omdat er sprake is van een hoog ziekteverzuim.

"Sociale veiligheid in het openbaar vervoer is een veelkoppig monster", vertelt Henri Janssen, bestuurder FNV Spoor. "Niet alleen conducteurs, maar iedereen die in direct contact staat met reizigers kan ermee te maken krijgen. Agressie in het openbaar vervoer kan ook een bedreiging zijn voor de passagiers. Wij vinden dat alles op alles gezet moet worden om het aantal gevallen van agressie naar beneden te krijgen."