Ingebruikname nieuw station Ede-Wageningen op 23 februari

Het nieuwe station van Ede-Wageningen zal op 23 februari worden geopend.  (Foto: Treinenweb.nl)
Het nieuwe station van Ede-Wageningen zal op 23 februari worden geopend. (Foto: Treinenweb.nl)

Vanaf vrijdag 23 februari kunnen reizigers eindelijk gebruikmaken van het nieuwe station Ede-Wageningen. Aannemerscombinatie EdesPoort zal tot die datum bezig zijn met de laatste afrondende werkzaamheden. Gedurende deze periode zijn er drie dagen waarbij er geen treinverkeer kan plaatsvinden.

Van dinsdag 20 februari 01:00 uur tot en met vrijdag 23 februari 05:00 uur, zullen er geen treinen rijden. NS en RRReis (Valleilijn) zullen vervangende bussen inzetten.

Afrondingswerkzaamheden

Aannemerscombinatie EdesPoort voert de komende weken diverse afrondende taken uit, zoals het installeren van kaartverkoopautomaten, plaatsen van bankjes en afvalbakken. Daarnaast wordt er gewerkt aan de bewegwijzering voor reizigers, waaronder reisinformatieschermen en fietsrouteborden. De aannemer rondt tevens de bouw van de nieuwe rijwielstalling af. Ook worden er installaties aangepast om ervoor te zorgen dat treinen op de juiste plek stoppen.

Bouwwerkzaamheden

Na de ingebruikname van het nieuwe station zijn de werkzaamheden in de Spoorzone Ede nog niet volledig afgerond. Na 23 februari zal de aannemer bezig zijn met het inrichten van een bouwterrein op het huidige Noord- en Zuidplein, waar momenteel fietsenstallingen staan. Deze stallingen worden verwijderd omdat het bouwterrein nodig is voor het inrijden van de nieuwe fiets- en voetgangerstunnel (Westtunnel). Tegelijkertijd start een andere aannemer met de bouw van de P&R-garage en de sloop van het oude station.

Nieuwe fietsenstalling

Op 23 februari wordt tevens de nieuwe bewaakte fietsenstalling in het stationsgebouw in gebruik genomen. Deze stalling biedt ruimte aan bijna 5.500 fietsen, waarbij de eerste 24 uur van stallen kosteloos zijn. Reizigers hebben toegang tot de fietsenstalling met hun ov-chipkaart of de fiets-tag. Aan de centrumzijde zal begin 2025 ook nog een onbewaakte fietsenstalling worden geopend met ongeveer 1.800 plaatsen.

Sloop

Na 23 februari is er nog een periode nodig om het oude stationsgebouw te slopen, de fiets- en voetgangerstunnel (Westtunnel) te voltooien, het Noord- en Zuidplein te organiseren en groenvoorzieningen aan te leggen. Daarnaast worden de winkel- en horecaruimtes in het station nog ingericht, en wordt er naast het busplein een nieuwe parkeergarage gebouwd. De volledige oplevering van het gehele station staat gepland voor het voorjaar van 2026.