ProRail gaat oude spoorwachterswoning in Haarlem slopen

Het vervallen spoorwachtershuisje aan de Koppestokstraat in Haarlem. (Foto: Google Maps)
Het vervallen spoorwachtershuisje aan de Koppestokstraat in Haarlem. (Foto: Google Maps)

Na de zomer zullen de voormalige spoorwachterswoningen aan de Koppestokstraat in Haarlem worden gesloopt. Deze panden staan al geruime tijd leeg en verkeren in een verwaarloosde staat. De beslissing om ze te slopen is genomen om de veiligheid in de omgeving van het spoor te waarborgen, aldus ProRail.

Vorig jaar maart had de bestuursrechter in Haarlem al besloten dat de twee huisjes gesloopt mogen worden, ondanks dat de Erfgoedvereniging Bond Heemschut ervoor strijdde om de huisjes uit belang van cultuurhistorische waarde te laten behouden.

Slopen

ProRail hecht veel belang aan een veilige en leefbare omgeving langs het spoor. Daarom is besloten om de twee-onder-een-kapwoningen op Koppestokstraat te slopen, omdat ze een gevaar voor de omgeving zijn langs het spoor. Ook zou het hangjongeren aantrekken.

Het sloopwerk zal worden uitgevoerd door aannemer Anton Rail & Infra, die vanaf half augustus 2024 zal beginnen met de voorbereidende werkzaamheden. De eigenlijke sloop is gepland voor halverwege oktober.