Gemeente Hof van Twente viert verdwijning van onbewaakte NABO-overwegen

Een van de overwegen op het traject waar deze onbeveiligde overweg verdwenen is. (Foto: Google Streetview)
Een van de overwegen op het traject waar deze onbeveiligde overweg verdwenen is. (Foto: Google Streetview)

De 13 onbewaakte NABO-overwegen in de gemeente Hof van Twente behoren tot het verleden. Bestuurders, betrokkenen en mensen uit de omgeving hebben afgelopen vrijdag de afronding van het project gevierd. Tussen Zutphen en Hengelo zijn alle onbewaakte overwegen nu aangepakt.

De werkzaamheden vonden van vorig jaar van 14 tot en met 17 oktober plaats, maar afgelopen vrijdag werd een van de nieuwe tunnels onder het spoor officieel geopend. Uiteindelijk zal er in deze tunnel aan de Heijinksweg nog een mozaïek-kunstwerk worden aangebracht

Meeste NABO-overwegen van Nederland

Hof van Twente was de enigste gemeente in Nederland met de meeste NABO overwegen. ProRail, provincie Overijssel en de gemeente stonden daarom voor een enorme uitdaging. Danou Veenhof, regiodirecteur Noord-Oost bij ProRail, legt uit waarom het project zo bijzonder was: "Een NABO kan op verschillende manieren worden aangepakt. Het mooie van dit project is dat al deze varianten voorkomen. We hebben een houten brug, een veetunnel, twee tunnels voor fietsers en voetgangers, een AHOB-beveiliging en een sanering met ontsluitingswegen."

Jieskje Hollander (Regiodirecteur Oost) benadrukt dat bij Arriva, die op dit traject rijdt, veiligheid voorop staat: "Als vervoerder op vele regionale sporen hebben we nog steeds te maken met NABO’s. Als het aan ons ligt, is dat zo snel mogelijk verleden tijd. Onze machinisten hebben te vaak te maken met wandelaars, fietsers en automobilisten die op het laatste moment de oversteek wagen. Een ongeluk wil niemand meemaken, ook onze machinisten niet. We zijn erg blij dat ProRail dit samen met andere partijen aanpakt en daarmee zorgt voor een veilige oversteek op het spoor."