ProRail past negen onbeveiligde overwegen aan tussen Zutphen en Delden

Een van de negen NABO-overwegen die aangepakt zal worden. (Foto: Google Streetview)
Een van de negen NABO-overwegen die aangepakt zal worden. (Foto: Google Streetview)

Het spoor in het Hof van Twente zal in het weekend van 14 tot en met 17 oktober veiliger worden gemaakt doordat er negen onbeveiligde spoorwegovergangen van het type NABO worden aangepakt. In deze periode rijden er bussen in plaats van treinen tussen Zutphen en Delden.

Tijdens het weekend wordt er een hoop werk verzet om de NABO-overwegen aan te pakken. De voorbereidingen ervoor werden in augustus al getroffen. Toen werd al eerste in de gemeente de openbaar toegankelijke NABO aan de Kooidijk in Markelo afgesloten. Daarna werden de overwegen aan de Herikervlierweg en de Heijinksweg in Goor afgesloten waar tunnels worden aangelegd. De vervangende ontsluitingswegen zijn al aangelegd.

Vervanging

 

In een weekend tijd zullen de aannemers een veetunnel, twee tunnels voor fietsers en voetgangers en een houten brug in op hun plaats brengen. Een enkele NABO-overweg zal worden voorzien van slagbomen, waarschuwinglichten en bellen. In Goor wordt het stationsoverpad breder gemaakt zodat er een andere aan het naastgelegen Zompepad kan verdwijnen. Alle soorten vervangers voor de de onbeveiligde overweg zullen worden toegepast in de gemeente. De planning is dat alle bouwwerken in dit najaar nog toegankelijk zijn.

Wethouder Harry Scholten (gemeente Hof van Twente) reageert: "Inmiddels zijn er al veel werkzaamheden verricht, met als hoogtepunt het werk tussen 14 en 17 oktober. Ik ben blij met de constructieve samenwerking tussen ProRail, de gemeente Hof van Twente en de aannemers. We gaan de komende periode even constructief te werk en ik kijk uit naar een veilig spoor door de gemeente." Het Hof van Twente is de enige gemeente waar nog veel NABO's zijn die in één keer worden aangepakt.

Vervangend vervoer

Van zaterdag 14 oktober tot en met maandagnacht 16 oktober rijden er bussen in plaats van treinen tussen Zutphen en Delden. Vanaf Delden kunnen reizigers met de Blauwnet-trein verder richting Oldenzaal. Het advies voor reizigers is om van te voren de reisplanner te raadplegen.