Herstel Zeeuwse lijn verloopt voorspoedig

De dienstregeling op het Zeeuwse spoor is weer volledig hervat na herstel van het verzakte spoor. (archieffoto) (Foto: LooiNL)
De dienstregeling op het Zeeuwse spoor is weer volledig hervat na herstel van het verzakte spoor. (archieffoto) (Foto: LooiNL)

De verzakkingen op het spoor tussen Vlissingen en Roosendaal, ook beter bekend als de Zeeuwse Lijn, zijn grotendeels hersteld. Hierdoor kan sinds afgelopen maandag weer de normale dienstregeling gereden worden.

ProRail meldt dat de verzakkingen nog niet overal opgelost zijn, maar dat dit geen invloed meer heeft op de dienstregeling.

Verzakkingen

Sinds dinsdag 28 november rijden er vanwege spoorverzakkingen minder treinen tussen Vlissingen en Roosendaal. Inmiddels heeft er een meettrein over het traject gereden die op 20 plaatsen een verzakking heeft gemeten. Hierdoor moesten de treinen om veiligheidsredenen langzamer rijden, en was er toen voor een aanal weken geen ruimte om de volledige dienstregeling te rijden.

Inmiddels is op vier plekken na de ligging van het Zeeuwse spoor weer hersteld, waardoor de treinen weer grotendeels op normale snelheid kunnen rijden. Op vier andere plekken geldt nog een snelheidsbeperking, deze worden in januari hersteld. Deze hebben maar een klein effect op de dienstregeling, waardoor het gewone aantal treinen weer kan rijden.

Kleigrond

In Zeeland bestaat de ondergrond voor een groot gedeelte uit klei. Klei zorgt voor slechte afwatering. Door extreem veel regen in de afgelopen tijd, zijn deze verzakkingen ontstaan.

VolkerRail, de spoor aannemer, heeft aangegeven de komende jaren het spoor extra in de gaten te houden en deze zo snel mogelijk te herstellen zodra het nodig is. Daarnaast plaatst VolkerRail sensoren op de kwetsbare plekken in het spoor zodat verzakkingen direct worden gemeten zodat ze kunnen worden aangepakt.