Staatssecretaris wil dat NS plan voor spitsheffing herziet

Demissionair Staatssecretaris Heijnen (Infrastructuur) wil dat de NS het plan voor spitsheffing herziet. (Foto: Treinenweb)
Demissionair Staatssecretaris Heijnen (Infrastructuur) wil dat de NS het plan voor spitsheffing herziet. (Foto: Treinenweb)

De NS moet de spitsheffing opnieuw overwegen en met alternatieve voorstellen te komen. Demissionair Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur), gaaft aan dat ze nog steeds open staat voor het idee van variabele tarieven op verschillende tijdstippen. De Tweede Kamer heeft echter nog steeds twijfels en is niet volledig overtuigd.

De spitsheffing wil de NS toepassen om te voorkomen dat het steeds drukker wordt in de treinen, en dat reizigers zich spreiden over de tijden. Het plan werd in juni van dit jaar gepresenteerd, en uiteindelijk werd het plan gecombineerd met de nieuwe concessie voor NS die vanaf 2025 ingaat en tot 2033 zal duren. De spitsheffing mag alleen ingaan als de Kamer daarvor het groene licht geeft, maar tot nu toe leidt het plan in zijn huidige jasje nog tot veel kritiek van een meerderheid van de fracties.

Deur op een kier

Dinsdagavond zei Heijnen tijdens een debat dat ze de deur op een kier houdt voor NS, en dat een externe partij de spitsheffings-plannen van NS zal beoordelen. Daarnaast wordt in het nieuwe concessie vastgelegd dat de vervoerder alleen nieuwe tarieven mag vastleggen met goedkeuring van het kabinet.

Heijnen heeft laten weten dat ze speciale spitstarieven best kunnen werken, maar dat er tegenover staat dat er ook goedkopere kaartjes op de rustige tarieven moeten zijn. Ook NS-topman Wouter Koolmees gaf maandag in de Kamer aan nog steeds achter het idee van de spitsheffing te staan. Hij vindt dat reizigers in de spits gecompenseerd dienen te worden. Ook zou volgens de NS 80 procent van de ritten licht in prijs kunnen dalen, tot een afname van 17 procent. Daarnaast zou de spitsheffing alleen op drukke trajecten gelden.