Stoomtrein-attractie in Efteling draait weer op volle kracht

Stoomlocomotief Aagje voordat deze na een defect in de remise terecht kwam. Dit is niet de locomotief van de eerdere botsing. (Foto: Maarten)
Stoomlocomotief Aagje voordat deze na een defect in de remise terecht kwam. Dit is niet de locomotief van de eerdere botsing. (Foto: Maarten)

De stoomtrein-attractie in de Efteling stoomt weer op volle kracht. Vanwege een aanrijding aan het eind van mei werd de dienstregeling maar door een enkele locomotief gereden. Inmiddels is de bewuste locomotief weer gerepareerd en zijn er weer twee stoomlocomotieven actief op het pretparkspoor.

Momenteel beschikt de Efteling Stoomtrein Maatschappij over drie stoomlocomotieven. Dat zijn Aagje, Moortje en Trijntje. Van het drietal was enkel Moortje de afgelopen paar maanden inzetbaar. De locomotief Trijntje is inmiddels hersteld. Volgens de Efteling viel de schade wel mee maar was er sprake van leveringsproblemen waardoor de inzet enkele maanden op zich heeft laten wachten.

"De onderdelen voor de Stoomtrein waren niet standaard op voorraad", legt een woordvoerster uit tegenover attractiepark-site Looopings. "We moesten ze opvragen bij de leverancier. Daardoor moesten we de trein iets langer missen dan gehoopt."

De derde trein met de naam Aagje staat in de remise als reservelocomotief, maar is vanwege een technisch defect momenteel niet inzetbaar. Ook is er beschikking over een diesellocomotief met de naam Dieseltje II die als schouwlocomotief wordt ingezet om het spoor aan het begin van de dag te controleren In het najaar belooft de Efteling alle dienstvaardige treinen een onderhoudsbeurt te geven waarna Aagje hopelijk ook weer zijn rondritten met passagiers kan maken over het 2,3 kilometer lange smalspoor. Inclusief de rangeersporen en die naar de werkplaats is het spoor in totaal drie kilometer lang.