Flirt-treinen van Arriva kunnen Aken weer bereiken over alle sporen

Een Flirt 3C trein van Arriva op station Aken. (Foto: Treinenweb)
Een Flirt 3C trein van Arriva op station Aken. (Foto: Treinenweb)

De problemen die Arriva ondervond met haar treindiensten op station Aken zijn nu definitief opgelost. Aan het begin van dit jaar deden zich technische problemen voor bij het naderen van station Aken, kort na de invoering van een nieuwe dienstregeling. Hierdoor werd voor een periode het treinverkeer naar Aken stilgelegd zodat het probleem onderzocht kon worden.

Uiteindelijk bleek de boosdoener een ERTMS-balise te zijn die zorgde voor miscommunicatie naar de trein. Deze balises zijn speciale bakens die in het spoor liggen en digitale signalen naar de trein sturen, om bijvoorbeeld snelheid te verminderen, of over te schakelen op een ander beveiligingssysteem. Als tijdelijke oplossing werd er in maart ervoor gekozen om de treinen in Aken te kunnen ontvangen op een ander spoor waar deze balises niet in het spoor zouden liggen.

Inmiddels is door de Duitse spoorbeheerder DB Netz het probleem door definitief opgelost door de balise te vervangen zodat alle sporen weer gebruikt kunnen worden door de Arriva-treinen.