Deze week staking bij Italiaanse spoorwegen en vliegvelden

Deze week vinden er stakingen plaats in het Italiaanse spoorvervoer en in de luchtvaart. (Foto: Daniele Valtora)
Deze week vinden er stakingen plaats in het Italiaanse spoorvervoer en in de luchtvaart. (Foto: Daniele Valtora)

Reizigers naar Italië dreigen deze week te maken te krijgen met stakingen in Italië. Vakbonden hebben acties op zowel het spoor als op de vliegveld aangekondigd. De staking vindt plaats vanuit ontevredenheid over de huidige cao.

Zowel Trenitalia, de nationale spoorwegmaatschappij van Italië, als de hogesnelheidstreinen van Italo worden getroffen door de spoorstakingen. Het personeel zal donderdag om 3.00 uur 's nachts het werk neerleggen in het hele land en zal pas op vrijdag om 02.00 uur 's nachts het werk hervatten. Trenitalia waarschuwt dat treinen gedeeltelijk of volledig kunnen uitvallen.

Conflict over roosters en werkdruk

Volgens het Italiaanse persbureau ADN Kronos is er een hevig conflict over roosters en werkdruk bij Trenitalia, wat heeft geleid tot de staking georganiseerd door zes vakbonden. Medewerkers van Italo zijn ontevreden over het salarisvoorstel van hun werkgever.

Twee dagen na de spoorstaking zullen de medewerkers van de luchthavens in Italië het werk neerleggen. Het grondpersoneel dat onder meer ingezet wordt voor taken zoals inchecken en bagageafhandeling zal van 10.00 tot 18.00 uur staken, volgens persbureau ANSA. De werknemers eisen een nieuwe cao, aangezien de oude al zes jaar geleden is verlopen. Eind mei vond er ook al een staking plaats op Italiaanse luchthavens.

Bron: Treinreiziger.nl