Treinverkeer Waalspoorbrug weer in gebruik na spoed-reparatie

Vanaf donderdagmorgen reden er weer treinen over de Waalspoorbrug bij Nijmegen. (Foto: Roger Veringmeier )
Vanaf donderdagmorgen reden er weer treinen over de Waalspoorbrug bij Nijmegen. (Foto: Roger Veringmeier )

Donderdagochtend is het treinverkeer weer hervat tussen Nijmegen en Nijmegen Lent weer hervat. Uit veiligheidsoverwegingen werd in de middag van dinsdag 27 juni door spoorbeheerder ProRail besloten om geen treinen meer te laten rijden over de spoorbrug in Nijmegen. Dit besluit werd genomen na een inspectie waarbij een defect aan het spoor is geconstateerd, niet met de brug zelf.

Vanaf zeven uur 's morgens reed het treinverkeer weer. De reparatie van het spoor is nu met tijdelijke maatregelen uitgevoerd. De definitieve reparatie zal later plaatsvinden en moet ingepland worden zodat de hinder zo klein mogelijk blijft. De treinen zullen in eerste instantie met een snelheidsbeperking over de brug rijden.

'Klapperende' spoorstaven

Op de brug is afgelopen weekend een groot deel van de spoorstaven vervangen. Afgelopen dinsdag bleek dat de nieuwe onderdelen op de brug en de oude onderdelen op de brug niet goed genoeg aansloten. Hierdoor ontstonden er ongewenste spanningen in de spoorconstructie en raakten de spoorstaven deels los waardoor ze konden 'klapperen'.

Daarop werd besloten om het treinverkeer te staken en de spoorconstructie en de bevestigingen op de brug opnieuw te ontwerpen, in te meten en waar nodig te vervangen.