Ruim 80 miljoen euro subsidie voor drie spoorprojecten

Ruim 80 miljoen euro subsidie voor drie spoorprojecten (Foto: Pexels)
Ruim 80 miljoen euro subsidie voor drie spoorprojecten (Foto: Pexels)

Afgelopen woensdag heeft het Europese agentschap voor klimaat, milieu en infrastructuur (CINEA) aangekondigd dat Nederland een subsidie van meer dan € 80 miljoen ontvangt vanuit de Europese Commissie voor drie spoorprojecten.

ProRail ontvangt een bedrag van € 72 miljoen, waarvan € 70 miljoen wordt toegewezen aan het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer Amsterdam. Voor het grensoverschrijdende spoorgoederenvervoer ontvangt de North Sea Port Gent-Terneuzen een subsidie van € 1,9 miljoen. Daarnaast krijgt de gemeente Venlo € 9 miljoen toegewezen voor de sanering van de overweg Vierpaardjes. Deze drukke viersporige overweg zal worden vervangen door een tunnel, en ProRail zal verantwoordelijk zijn voor de uitvoering van dit project, zoals vastgelegd in de uitvoeringsovereenkomst tussen de gemeente Venlo en ProRail.

Subsidie

De spoorbeheerder is verheugd dat deze belangrijke projecten, die ten goede komen aan reizigers, omwonenden en het goederenvervoer, worden ondersteund met deze subsidie. We zijn trots op het harde werk van onze medewerkers bij het indienen van de subsidieaanvraag voor de drie spoorprojecten, en het is positief om te zien dat deze inspanningen worden beloond.

Jaarlijks dienen organisaties subsidieaanvragen in voor projecten die rechtstreeks bijdragen aan het behalen van de Europese doelstellingen en wettelijke verplichtingen met betrekking tot spoorweginfrastructuur. Deze subsidies worden gefinancierd via het Connecting Europe Facility (CEF Transport) financieringsprogramma, dat in totaal € 128 miljoen omvat. Een deel van dit bedrag wordt ook toegewezen aan weg-, water- en luchtprojecten.

Met behulp van het CEF Transport-programma bouwt de Europese Commissie aan het kernnetwerk en het transportnetwerk voor goederen en reizigers in Europa. Dit omvat het verbinden van essentiële knooppunten, overslagterminals, (lucht)havens en steden met elkaar. Op deze manier wordt er gewerkt aan het versterken van de connectiviteit en het bevorderen van een efficiënte mobiliteit binnen het Europese transportlandschap.