VVMC luidt noodklok vanwege onveilig gevoel treinpersoneel NS

 (Foto: NS)
(Foto: NS)

Spoorvakbond VVMC heeft samen met andere vakbonden de noodklok geluid vanwege het onveilige gevoel bij machinisten en conducteurs van NS op de trein, dat meldt SpoorPro. De brief zal aanstaande donderdag aangeboden worden aan NS-directeur Wouter Koolmees.

De aanleiding is een nieuw geweldsincident in korte tijd. Afgelopen weekend vond er in de trein bij Ede een steekpartij tussen twee groepen mensen plaats. Volgens VVMC is de maat vol, nadat drie hoofdconducteurs op zaterdagavond moesten ingrijpen bij een steekpartij tussen twee rivaliserende groepen. Deze groepen bestonden uit Eritreeërs en Algerijnen. Volgens de vakbond staat dit incident niet op zichzelf, maar vormt het de druppel die ervoor zorgt dat de onveiligheid bij personeel aangekaart moet worden bij Koolmees.

Kwalijke trend laten stoppen

"Het treinpersoneel heeft zich heldhaftig gedragen door de overige reizigers te beschermen", laat de vakbond in de brief weten naar aanleiding van de recente steekpartij. "Dat het treinpersoneel te maken krijgt met een steekpartij is natuurlijk absolute waanzin", oordeelt VVMC. De vakbond oordeelt dat de kwalijke trend gestopt moet worden. "Het is een kwestie van tijd voordat we dodelijke slachtoffers te betreuren hebben", laat de vakbond weten in harde bewoording.

Ook FNV vakbondsbestuurder Henri Janssen haalde in april in een brandbrief die incidenten aan waarbij NS-medewerkers betrokken waren, die allemaal plaatsvonden op eenzelfde dag. "Het is wachten op nog ernstigere incidenten. Zo kan het niet meer. De grens is bij onze achterban bereikt", schreef Janssen aan de directie van de NS. "Het water staat de NS-medewerkers die in de vuurlinie actief zijn aan de lippen." Ook zou er volgens de vakbondsbestuurder een tekort aan V&S personeel zijn om de veiligheid te waarborgen.