Spoorwegstaking Duitsland afgewend, maar voorkomt niet dat diverse treinen alsnog uitvallen

De vijftig uur durende spoorwegstaking Duitsland is afgewend, maar voorkomt niet dat diverse treinen alsnog uitvallen. (Foto: Mirkone)
De vijftig uur durende spoorwegstaking Duitsland is afgewend, maar voorkomt niet dat diverse treinen alsnog uitvallen. (Foto: Mirkone)

De geplande spoorstaking van 50 uur die zondag om 22:00 uur in Duitsland zou beginnen, is van de baan. Er is een overeenkomst bereikt tussen de Deutsche Bahn en de spoorvakbond EVG waarbij het arbeidsconflict tussen beide partijen is opgelost. Omdat het afwenden kort voor de stakingsperiode plaatsvond kan niet voorkomen worden dat er alsnog treinen zullen uitvallen.

Om de staking te voorkomen, had Deutsche Bahn een rechtszaak aangespannen. Het Duitse staatsbedrijf beweerde dat de voorgestelde staking "onevenredig" zou zijn en negatieve gevolgen zou hebben voor klanten die niet betrokken zijn bij het arbeidsconflict. Als reactie daarop heeft de rechtbank een schikking voorgesteld waar beide partijen mee akkoord zijn gegaan. De vakbond eiste aanzienlijke loonsverhogingen voor het spoorwegpersoneel vanwege de hoge inflatie.

Staking afgewend, maar toch uitval

Oorspronkelijk riep de spoorvakbond EVG op tot een staking die gepland stond om zondagavond om 22.00 uur te beginnen en deze te laten duren tot dinsdag middernacht. Bovendien zouden ook de internationale verbindingen zijn uitgevallen als gevolg van de staking. De Deutsche Bahn staat nu voor de grote uitdaging om ongeveer 50.000 treinen weer opnieuw weer in te inplannen. Ook de ÖBB NightJet zal daarom zondag niet rijden in beide richtingen.

Ook Arriva heeft aangekondigd dat de grenspasserende treinverbinding tussen Heerlen en Aken op 14, 15 en 16 mei niet zal rijden, omdat het niet haalbaar is om op zo'n korte termijn de opgeschorte dienstregeling nog aan te passen.