FlixTrain doet aanvraag voor spoorgebruik binnen Nederland

FlixTrain heeft een aanvraag gedaan voor een internationale spoorverbinding naar Nederland. (Foto: FlixTrain)
FlixTrain heeft een aanvraag gedaan voor een internationale spoorverbinding naar Nederland. (Foto: FlixTrain)

FlixTrain lijkt zijn vleugels uit te willen slaan naar Nederland. Het vervoersbedrijf wat een dochter is van het succesvolle Flixbus heeft bij ProRail een aanvraag gedaan om een internationale treinverbinding te starten van en naar Duitsland via Arnhem, Utrecht, Amsterdam en Den Haag naar Rotterdam.

Het is de bedoeling dat de treinvervoerder vanaf eind 2024 de treindienst opgezet wil hebben. Daarvoor doet het Duitse vervoersbedrijf een aanvraag bij ProRail en de Autoriteit Consument & Markt (ACM), bevestigt Arthur Kamminga namens Flixbus aan Treinreiziger.nl. "Het gaat in eerste instantie om twee keer per dag per eind 2024", zegt Kamminga.

Er is een aanvraag ingediend voor een route van Oberhausen naar het Ruhrgebied. FlixTrain heeft echter plannen om de route uit te breiden naar een andere onbekende bestemming in Duitsland. "Aangezien in Duitsland het Fernverkehr geliberaliseerd is, hoeven we daar niet achttien maanden van te voren een aanvraag in te dienen." vervolgt Kamminga.

Onduidelijkheid

Er is volgens Kamminga nog geen zekerheid of de trein daadwerkelijk zal rijden. Hij bekritiseert het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat vanwege het contraproductieve beleid om vanaf 1 juli alle huidige internationale treindiensten op te nemen in de hoofdrailnet-concessie die aan NS zal worden gegund.

Het is aan het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat of zij de NS een machtspositie op het spoor blijven geven en tot in welke mate. Hieruit zou mogelijk kunnen blijken of FlixTrain daadwerkelijk als vervoerder kan worden verwelkomd.

FlixTrain in Europa

FlixTrain heeft een uitgebreid netwerk aan verbindingen door heel Duitsland. Waaronder van Aachen tot aan Wilhelmshaven en Hamburg, en naar Berlin, Leipzig, Dresden, Frankfurt, Stuttgart, Freiburg en Basel. Maar sinds 2021 is de privaat vervoerder ook actief in Zweden op de spoorlijn Göteborg - Stockholm.

De routes van FlixTrain in Europa (Rechten: FlixTrain)
De routes van FlixTrain in Europa (Rechten: FlixTrain)