Trein vast aan perron: "Wilt u allemaal rechts gaan zitten?"

Een opmerkelijke situatie afgelopen dinsdagmorgen aan boord van een Sprinter in de richting Wijchen op station Arnhem-Presikhaaf: De conducteur verzocht via de omroep de reizigers om met zijn allen aan de rechterkant van de trein te zitten om een probleem met de deur op te lossen. En dat leverde succes op.

Het ging om een FLIRT-trein welke voorzien is van een uitschuifbare treeplank welke tot aan het perron uitschuift, zodat mindervaliden de trein in en uit kunnen rijden. Echter weigerde deze treeplank dienst op het moment dat de trein om 8:31 wou vertrekken. Nadat de de reizigers waren in- en uitgestapt, was het tijd om de deuren te sluiten. Maar één deur weigerde. Uiteindelijk bleek dat de treeplank vastzat onder de rand van het perron.

Om de situatie op te lossen, zodat de trein zo snel mogelijk kon vertrekken, koos de conducteur voor een simpele maar bijzondere oplossing: "De treeplank zit vast, wilt u allemaal rechts gaan zitten? Dan schiet hij misschien los”, riep hij door de trein om via de omroep, wat tot de nodige hilariteit zorgde. De reizigers volgden trouw de instructies, waarna de deuren alsnog konden sluiten en de trein met een vertraging van ongeveer 9 minuten kon vertrekken.

Woordvoerder Aldert Baas van ProRail vertelt dat de trein vast is komen te zitten omdat veel mensen tegelijk zijn uitgestapt. "Het perron moet hier nog worden aangepast aan de hoogte van de sprinters. De treeplank schuift uit tot het perron, maar dat is in dit geval onder de rand. Toen veel mensen uitstapten, is de trein iets opgeveerd en kwam de treeplank vast te zitten onder de perronrand. Dat gaan we vooralsnog verhelpen door onder de rand een balk aan te brengen. Dan detecteert de trein die balk als rand van het perron en schuift de treeplank iets minder ver uit."

Foto: Stefan Geertsen
Een archieffoto van een NS-Flirt
Foto: Stefan Geertsen