Hyperloop wordt getest in provincie Groningen

De provincie Groningen is uit de bus gekomen om het testtraject van de hyperloop te mogen verwelkomen. Dat werd vandaag bekend gemaakt. Tot vandaag liep er nog een strijd tussen de provincie Zeeland en Groningen. Het is de bedoeling dat komend najaar de bouw van het testcentrum voor het nieuwe transportsysteem begint, en deze zal op 2022 voltooid moeten zijn.

De baan die drie kilometer lang moet worden zal met het testcentrum verrijzen ten oosten van de stad Groningen.  "Daarnaast komt er een centrum waar gewerkt wordt aan 'Europese standaardisatie, veiligheidsnormen en de reisbeleving van passagiers', meldt de partij. In het project wordt er 25 miljoen door Hardt geinvesteerd en de provincie Groningen zal er 3 miljoen euro aan bijdragen.

"Blij en trots""

Gedeputeerde Mirjam Wulfse van de provincie heft aangegeven 'blij en trots' te zijn met het binnenhalen van een testcentrum voor het mogelijk toekomstige transportmiddel. "We stonden echt te springen. Ik voel de hyperloop door mijn aderen stromen. Er zweeft niets boven Groningen."

"Het sluit naadloos aan bij onze ambities in innovatie en duurzaamheid. Het zal Groningen internationaal op de kaart zetten als proeftuin voor slim en groen vervoer. Daarbij zorgt het ook voor meer werkgelegenheid in onze regio.", vervolgt ze. Er wordt verwacht dat het nieuwe testcentrum zal gaan zorgen voor 110 tot 130 nieuwe banen.

Hyperloop

De hyperloop is een supersnelle welke zich in tunnelbuis in een vacuüm voortbeweegt. Hierdoor is het transportmiddel in staat om hoge snelheden te halen met zo weinig mogelijk luchtweerstand. Een rit Amsterdam-Parijs zou dan een half uur duren en snelheden toto 1.000 km/h kunnen halen.

Momenteel zijn er diverse organisaties die aan een Hyperloop ontwikkelen. Het ruimtevaartbedrijf SpaceX van de innovatieve zakenman Elon Musk ziet er brood in. SpaceX houdt elk jaar een speciale wedstrijd met hyperloop-transportmiddelen, waar ook een studententeam uit Delft aan meedoet. Uit dit team is Hardt Hyperloop ontstaan.

Afbeelding: Hardt Hyperloop
Afbeelding: Hardt Hyperloop