NS: Vanaf 2021 vijf Eurostar treinen naar Londen

De NS wil in 2021 dagelijks vijf rechtstreekse hogesnelheidstreinen naar Londen rijden, dat meldt directeur Heike Luiten van NS International vandaag in Het Financieele Dagblad.

Sinds deze zomer vertrekken er elke dag drie Eurostar-treinen vanuit Amsterdam en Rotterdam naar de hoofdstad van het Verenigd Koninkrijk. In 2020 moeten dat er vier worden en als het aan NS ligt het jaar erop vijf, elk met een capaciteit van 900 passagiers. De totale stoelcapaciteit wordt hiermee vergelijkbaar met dagelijks 20 tot 25 vliegtuigen.

Heike Luiten: “In een periode waarin het veel gaat over de Brexit, voelt het extra bijzonder om meer rechtstreekse treinen naar Londen aan te kunnen kondigen. Internationale treinen zijn bovendien onmisbaar voor het verduurzamen van mobiliteit, een andere belangrijke opgave waarvoor Europa staat. Een treinreiziger tussen Amsterdam en Londen stoot 80% minder CO2 uit dan iemand die gaat vliegen.”

Binnenkort snelle verbinding

Het spoorwegbedrijf wacht momenteel op ondertekening van het vierlandenverdrag dat een rechtstreekse treinreis naar Londen mogelijk maakt. Reizigers vanuit Amsterdam en Rotterdam naar Londen hoeven hun reis dan niet langer te onderbreken in Brussel, waardoor ze tot een uur korter onderweg zijn. Reistijd tussen Amsterdam en Londen wordt hiermee vier uur, tussen Rotterdam en Londen slechts drie uur en een kwartier. De NS hoopt dit voorjaar van start te kunnen met deze razendsnelle rechtstreekse verbinding.

Ruim helft Nederlanders pakt liever trein naar Londen

Mocht de NS van oordeel zijn dat de vijf dagelijkse treinen naar het Verenigd Koninkrijk een succes zijn, is de kans groot dat er elke dag nog meer treinen naar Londen zullen rijden,

De NS stelt dat het marktaandeel van de trein met de bestemming naar Londen momenteel 23% bedraagt, maar kan die van het vliegtuig in de komende jaren overtreffen. Op de Thalys-verbinding naar Parijs is dat al veel langer het geval.

Het aantal Nederlanders dat de internationale trein overweegt naar een bestemming in Europa, is de afgelopen jaren sterk gestegen. Nog maar twee jaar geleden was dit een derde van de Nederlanders. Nu is dat ruim de helft, zo blijkt uit marktonderzoek van NS.

Foto: Treinenweb
Vanaf voolgend jaar moet de directe Eurostar-verbinding tussen Amsterdam en Londen van start gaan. (Foto: Treinenweb)