Kosten voor NS-dagkaart fiets stijgt vanaf 2020

De kosten voor een fietskaartje bij de NS zal vanaf 1 januari 2020 gaan stijgen. De kosten zullen dan 7,50 euro worden. Momenteel kost het dagkaartje voor de fiets nog 6,80 euro.

De NS stelt dat de prijsverhoging te maken heeft met de populariteit van fietsen op de Waddeneilanden. In de zomer zet de NS extra lange treinen in tussen Zwolle en Leeuwarden zodat er extra capaciteit is voor fietsen. De verlenging van de trein is voor reizigers zonder fiets overigens niet noodzakelijk. In Leeuwarden kunnen de reizigers met hun fiets overstappen op de trein naar Harlingen Haven waar vandaan er boten naar Vlieland en Terschelling vertrekken. De prijsverhoging is de tweede in twee jaar tijd. Daarvoor kostte een fietskaartje nog 6,20 euro.

LOCOV: "Liever aanpassing aan treinen"

Het Landelijke Overleg Consumentenbelangen Openbaar Vervoer (LOCOV) heeft aangegeven tegen de prijsverhoging te zijn. Zij zien liever dat de NS bestaande treinen aanpast zodat er meer fietsen meegenomen kunnen worden. De NS zelf heeft een reserveringssysteem voorgesteld waarbij het verplicht is om een fiets te reserveren met de trein, waarbij er een automatisch een maximale hoeveelheid tweewielers mee vervoerd kan worden.

Fietserbond

Ook Wim Bot, heeft namens de Fietsersbond gereageerd op de prijsverhoging: "Het is jammer dat de NS vasthoudt aan prijsverhoging van het fietskaartje. Het is de makkelijkste weg om de prijs te verhogen wanneer de vraag stijgt. Je kunt dan het aanbod uitbreiden door meer plekken voor fietsen te maken. Het is positief dat er naar oplossingen voor de korte en de langere termijn gekeken wordt". Ook stelt hij dat hij het twijfelachtig is of een reserveringssysteem zal werken: "Voor de Intercity Brussel zijn we ermee akkoord gegaan, om mensen die in Brussel moeten overstappen op treinen naar andere Europese bestemmingen zekerheid te geven. In het drukke binnenlandse net met frequente verbindingen zie ik het niet werken."

Foto: Pxhere
De fiets wordt ook vaak in de trein naar de bossen meegenomen, om vervolgens daar te genieten van de natuur. (Foto: Pxhere)