Pier Eringa stapt van ProRail over naar Transdev

Topman Pier Eringa van ProRail stapt vanaf 1 september over naar Transdev. Transdev is het moederbedrijf van onder meer de vervoerders Connexxion, Hermes en ambulancedienst Witte Kruis. Eringa zal daar uiteindelijk de rol van CEO gaan vervullen.

Transdev was al eerder opzoek naar een nieuwe topman toen Bart Schmeink en Eric van Eijndhoven het bedrijf verlieten. Het bedrijf had onder hun leiding de koers ingezet voor de realisatie van taxi-vervoer, en om het openbaar vervoer, en de ambulancediensten kosten-efficiënt te maken. Ook zet de vervoerder zich in op zero-emissievervoer en Mobility as a Service. Waar ProRail deze ambitie ook had, gaat Eringa ook met deze innovatie verder bij Transdev.

Christian Schreyer, directeur van de Transdev Groep zone Noord-Europa, heeft het voglende laten weten: "Met Pier hebben we een man met een enorm breed netwerk en veel kennis over het openbaar vervoer en publieke domein aangetrokken. We hebben volop vertrouwen dat we onder zijn leiding onze ambitieuze doelen op het gebied van de operatie, innovatie en klantgerichtheid realiseren."

Artikel gaat verder onder de foto

Foto: Frederike Roozen-Slieker
Foto: Frederike Roozen-Slieker

ProRail zegt dat Eringa met grote regelmaat op de werkvloer te vinden is, staat voor zijn werknemers en richt zich dagelijks op het zorgen voor werkplezier, hoge prestaties en een goede bedrijfsreputatie. Zijn stijl van leidinggeven heeft ervoor dat de ProRail-medewerkers weer trots zijn om bij de spoorbeheerder te werken en dat het bedrijf recordprestaties heeft neergezet. Zo heeft Eringa ervoor gezorgd dat de verstoringen rond Schiphol geminimaliseerd werden en dat hij toezag op een veiliger spoor waarbij onveilige overwegen in recordtempo werden afgesloten.

Overgang van ProRail naar een zbo

Afgelopen 1 april werd bekend dat Pier Eringa tijdelijk herbenoemd werd als president-directeur van spoorbeheerder ProRail. Zijn huidige termijn, die sinds april 2015 loopt, werd toen verlengd voor een beperkte periode. In de aanloop naar de omvorming van ProRail tot zelfstandig bestuursorgaan (zbo) zal hij plaats maken voor een opvolger. Hij gaf aan een stap opzij te zetten zodra de nieuwe topman- of vrouw van ProRail is gevonden.

Beter OV: "Groot verlies voor ProRail"

Reizigersorganisatie Voor Beter OV heeft laten weten positief te zijn over Eringa. “We beschouwen het als een groot verlies voor de spoorinfrabeheerder. Eringa heeft bij ProRaIl de boel flink opgeschud en forse verbeteringen bewerkstelligd. Eringa was van alle CEO’s in de OV-sector de meest toegankelijke. Dat betekende plezierig en snel van gedachten wisselen over belangrijke zaken die de reiziger betroffen” reageert Rikus Spithorst, belangenbehartiger van de organisatie.

Eringa: "Met trots gewerkt bij ProRail"

Pier Eringa laat het volgende weten over zijn vertrek bij ProRail en de overstap naar Transdev: “De afgelopen jaren heb ik met veel plezier en trots gewerkt bij ProRail. Met deze overstap ga ik er alles aan doen om de positie van het internationale mobiliteitsbedrijf Transdev in Nederland verder te verstevigen. Transdev heeft dagelijks impact op de mobiliteit van vele gebruikers. Bovendien maakt de organisatie écht het verschil voor de samenleving dankzij nieuwe ontwikkelingen op het gebied van bijvoorbeeld Zero Emissie en Mobility as a Service. Daarom is dit voor mij een geweldige transfer!”

Eringa is ook voorzitter van de EIM, de Europese organisatie van Infrabeheerders. In die functie zet hij zich onder meer in om het internationale vervoer per spoor eenvoudiger, duurzamer en goedkoper te maken.


Foto: Treinenweb