NS en ProRail vervullen 75 wensen tijdens Spoorwensdagen

De Spoorwensdagen zijn van gisteren van start gegaan. Zowel dinsdag als woensdag hebben 150 vrijwilligers van NS en ProRail zich ingezet om 75 spoorwensen voor jong en oud te vervullen. De Spoorwensdagen vonden dit jaar voor de twaalfde keer plaats.

Enthousiaste medewerkers van ProRail en NS hebben zich vrijwillig ingezet om diverse mensen (ook VIP's genoemd) met spoor- en trein gerelateerde wensen een leuke dag te bezorgen. Dit jaar zijn er 75 wensen uitgevoerd waarbij de VIP's bijvoorbeeld in de werkplaats mochten kijken, achter de schermen kijken bij een (in scene gezette) evacuatie van een trein, bij de treindienstleiding rondkijken, in de treinsimulator een trein bedienen en nog veel meer.

Tijdens deze dagen werd het voormalige NS-directievoertuig 'de Kameel' net als de voorgaande jaren ook weer werd ingezet om de VIP's naar hun bestemming te brengen. De jongste deelnemer was 6, de oudste 87.

'De Kameel'

De treinrit met de nostalgische trein uit 1954 begon afgelopen dinsdag na 9 uur in het Spoorwegmuseum aan de Maliebaan in Utrecht. Hier reed de trein via Amersfoort, Amsterdam Centraal, Haarlem, Den Haag HS, Rotterdam en Gouda met uiteindelijk het musem als eindbestemming.

Tijdens de rit werden de jongere en oudere VIP's op de tussengelegen station afgewisseld zodat ze met de nostalgische trein uit 1954 naar hun nieuwe bestemming konden worden gebracht.

Doordat de trein voor de inzittenden een mooi panoramisch uitzicht over het spoor heeft, konden alle VIP's met hun begeleiders met alle passie genieten over hoe de trein over het spoor reed. Ook werd er  volle teugen genoten als er tijdens de rit door de VIP's naar elke passerende trein werd gezwaaid, waarbij de machinist van de tegemoet komende trein ook terugzwaaide. Ook was de spoorwegtunnel bij station Delft voor de inzittenden een leuke ervaring zodat er ook een mooi kijkje kon worden in de opbouw van de spoorwegtunnel.

Ook op woensdag werd De Kameel weer ingezet voor een rondrit door Nederland met diverse VIP's. Dit keer reed de trein vanaf Het Spoorwegmuseum in de richting van Zwolle, waar vervolgens werd gekeerd om naar Amsterdam te rijden. Hierna werd er heen en weer gereden naar Haarlem, waarna de trein koers maakte richting het museum.

'Conducteur van de Toekomst'

Op woensdagochtend werd er voor diverse VIP's een cursus 'Hoofdconducteur van de Toekomst' gegeven. Dit werd gedaan door hoofdconducteur Ernest van Loon die vaker bij de NS showmaster is geweest bij diverse evenementen. De VIPS werden voorzien van conducteurskleding om zich een echte NS-medewerker te voelen. President-directeur Roger van Boxtel stond klaar om de VIPS te ontmoeten. Tijdens de cursus kregen ze les over fluiten, het geven van reisinformatie en een korte les topografie, waarna ze de trein in gingen en van Amersfoort naar Amersfoort Schothorst reden. Na afloop kregen ze een oorkonde.

Foto: Treinenweb

Foto: Treinenweb

Foto: Treinenweb

Foto: Treinenweb

Foto: Treinenweb
Een impressie van de rit met de nostalgische 'Kameel'-trein
Foto's: Treinenweb