OV-knooppunt Lansingerland-Zoetermeer officieel geopend

Afgelopen vrijdag heeft ProRail-topman Pier Eringa samen met onder meer staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat), NS-baas Roger van Boxtel en de burgemeesters van Zoetermeer en Lansingerland het nieuwe station Lansingerland-Zoetermeer officieel geopend.

Het nieuwe station is een bijzonder architectonisch bouwwerk waar trein, metro, bus, auto en fiets bijeenkomen in één knooppunt tussen Zoetermeer, Rotterdam en Den Haag. Het station ligt langs de A12, waar boven de snelweg het metrostation ligt, met daarnaast een wandelpromenade om het busstation langs de snelweg te bereiken. Hiermee is dit station een heus knooppunt te noemen. In 2018 is het station in gebruik genomen, en sindsdien voldoet het al boven verwachting met gemiddeld per dag 800 tot 900 in- en uitstappers. Met de ingebruikname van de RandstadRail en het busstation zal dit aantal de komende tijd nog verder gaan stijgen.

Bouw van het station

De eerste plannen voor de realisatie van een nieuw station tussen Zoetermeer en Den Haag lagen er al in 2008. Toen gaf toenmalige minister Camiel Eurlings toestemming om de plannen voor de bouw van het station te versnellen. In juni 2014 kwamen het ministerie van Infrastructuur en Milieu, het Stadsgewest Haaglanden, ProRail, NS en de gemeenten Zoetermeer en Lansingerland in overeenstemming met de bouw van het station welke nog de werktitel 'Bleizo' droeg, een samentrekking van Bleiswijk en Zoetermeer. Op maandag 31 oktober 2016 ging de schop in de grond, en op 9 december 2018 stopte de eerste trein op het station, welke op dat moment nog steeds in aanbouw was. Op 17 mei vond de officiele opening plaats waarop bezoekers om 18 mei kennis konden maken met het hele OV-knooppunt. Vanaf zondag 19 mei reden ook de trams en bussen voor het eerst.

Opening

Tijdens het openingsweekend werd het station voor één dag omgetoverd tot een waar ‘urban park’ waar naast rondleidingen ook demonstraties te zien waren van bijvoorbeeld slackline en konden mensen door een kunstenaar een karikatuur van hun zelf laten maken. Ook was er muziek te horen en konden liefhebbers kennismaken met de speciale 'InnOVatietram' van de vervoerder HTM.

Foto: Treinenweb

Foto: Treinenweb

Foto: Treinenweb

Foto: Treinenweb

  • Meer over de open dag, interessante feitjes over het station en meer foto's van het station verschijnen binnenkort in een aparte reportage.