Provincie Overijssel ziet verbeteringen bij stiptheid Eurobahn

De Provincie Overijssel ziet verbeteringen in de stiptheid van de EuroBahn, de grensoverschrijdende verbinding tussen Hengelo en Bielefeld. Omdat er nog ruimte is voor verbeteringen willen de Duitse vervoersautoriteiten de komende twee maanden nog wel onderzoek doen naar de treinverbinding op de verbinding van het Teutoburger Wald Netz.

"De afgelopen periode zijn er veel minder treinritten uitgevallen en wordt vaker volgens de dienstregeling gereden. Dat neemt niet weg dat de aangeboden treincapaciteit en de betrouwbaarheid en inzetbaarheid van het nieuwe treinmaterieel dat naar Nederland rijdt nog beter kan", laat Keolis Deutschland weten.

Onderzoek

De provincie zal samen met de Duitse vervoerautoriteiten Nahverkehr Westfalen Lippe (NWL), Landes NahVerkehr Gesellschaft (LNVG) en Verkehrsverbund Rhein-Ruhr AöR (VRR) een onderzoek laten uitvoeren naar de interne bedrijfsvoering en de processen, waaronder het onderhoud en materieelbeheer, bij Keolis Deutschland.

Deze audit zal de komende twee maanden plaatsvinden. Aan de hand van de uitkomsten en aanbevelingen uit het onderzoek kan de regionale vervoerder de dienstverlening op haar spoortrajecten, waaronder het Teutoburger Wald Netz, verbeteren.

In het najaar wordt er bekeken of de vervoerder zich aan haar afspraken houdt.

Deadline

In februari liet de provincie nog weten dat ze klaar waren met de teleurstellende punctualiteit van de vervoerder. Hierbij werd er een deadline gesteld die inmiddels behaald is, waarbij de afgelopen maanden de treindienst soepeler verliep.

De nieuwe verbinding die door de Eurobahn wordt geëxploiteerd is vorig jaar na een flinke vertraging eindelijk van start gegaan. Sinds deze vervanger van de voormalige Grensland Express van start is gegaan heeft de lijn heel vaak te kampen gehad met problemen.  Eerst was er sprake van problemen met het omschakelen van de treinstellen tussen de Nederlandse en Duitse spanning, en toen die eenmaal opgelost waren was de punctualiteit behoorlijk gedaald, waarbij er in december één op de vijf ritten uitvielen.

Foto: Roel Hemkes
Foto: Roel Hemkes