Provincie Overijssel is klaar met problemen Eurobahn tussen Hengelo en Bielefeld

De provincie Overijssel is klaar met de problemen van de Eurobahn die tussen Hengelo - Bad Bentheim en Bielefeld rijdt. Volgens wethouder Renkema van de gemeente Oldenzaal 'is de punctualiteit ver te zoeken', en dreigt de provincie met keiharde maatregelen.

"Anderhalve week geleden zijn er op vrijdag acht treinen uitgevallen, de zaterdag daarop zelfs twaalf. Vandaar dat we contact met de provincie hebben gezocht. De provincie is immers de aanbestedende partij.", zegt Renkema.  "Oldenzaal is geen partij, behalve dat die trein er stopt. Ik wilde zelf laatst met de trein naar Bad Bentheim. Sta ik op het station, maar wat er komt.....geen trein. Ik was behoorlijk geïrriteerd. En het gaat natuurlijk niet om mij, maar om iedereen uit Twente, die met die trein wil reizen."

Vanaf start af aan al problemen

De nieuwe verbinding die door de Eurobahn wordt geëxploiteerd is vorig jaar na een flinke vertraging eindelijk van start gegaan. Sinds de vervanger van de voormalige Grensland Express van start is gegaan heeft de lijn heel vaak te kampen gehad met problemen.  "Eerst waren er problemen met de treinstellen (problemen met omschakeling van de spanning, red.), en toen die eenmaal opgelost waren is de punctualiteit gewoon ver te zoeken. De provincie heeft de exploitant van de lijn nu een ultimatum gesteld. De problemen moeten op 30 maart opgelost zijn. Anders worden de contracten verbroken."

Dit zou dan kunnen betekenen dat de grensoverschrijdende verbinding ten einde zou kunnen komen, en dat de trein in het vervolg zou gaan keren in de grensplaats Bad Bentheim. Momenteel is nog onduidelijk wat de provincie als vervanger in gaat zetten als de treinverbinding na deze waarschuwing tot slecht blijft presteren.

Foto: Roel Hemkes
Foto: Roel Hemkes