Eurostar bijna ontspoord door betonblok

Een hogesnelheidstrein van Eurostar is in België op volle snelheid tegen een betonblok gereden en daardoor bijna ontspoord. Het ongeluk gebeurde bij Aat, tussen Lille en Brussel. De trein, die onderweg was van Londen naar Brussel, kwam pas na vijf kilometer tot stilstand. De trein vervoerde ongeveer 450 passagiers, en er vielen geen gewonden.

Het betonblok moet volgens het Belgische parket van van Doornik door onverlaten op de rails zijn gelegd. Ze spreken van "een daad van kwaadwillendheid.". Er zou een gat in een hek van de omheining zijn geknipt waardoor de individuen toegang kregen tot het spoor.

Een woordvoerder zegt tegen de krant De Standaard: “Nadat ze een gat hadden gemaakt in de omheining, hebben een of meerdere individuen een betonnen goot met een metalen plaat erover op de sporen geplaatst.” Mogelijk zijn er al verdachten aangehouden, maar het parket wil daar nog niets over zeggen.

Vijf uur vertraging

De passagiers van de trein hebben vijf uur moeten wachten voordat de trein weer kon vertrekken. Uiteindelijk kwamen ze omstreeks 17.00 aan in Brussel-Zuid. Hoe het betonblok op het spoor terrecht is gekomen, en wie er voor deze daad verantwoordelijk zijn zal de politie onderzoeken.


Een Eurostar-hogesnelheidstrein
Foto: DNA (Digital News Agency)

Bron: NOS