Afscheidsrit NS-1700 locomotief met DB-rijtuigen

De 1700-loc voor de Intercity Berlijn op Apeldoorn. (Foto: Chris0693)
De 1700-loc voor de Intercity Berlijn op Apeldoorn. (Foto: Chris0693)

NS International en de SNE (Stichting NVBS Excursies) organiseren op zondag 19 november een afscheidrit van de locomotiefserie NS1700. Deze locomotieven werden de laatste jaren als laatste nog ingezet voor de IC Berlijn tot aan Bad Bentheim. Vanaf 10 december 2023 zal de Siemens Vectron de diensten van deze oude dame overnemen, maar niet voordat er een afscheidsrit heeft plaatsgevonden.

Op de excursiedag wordt met een stam DB-IC-rijtuigen met een 1700 op kop een bijzondere rit georganiseerd. Het begin- en eindpunt is Amersfoort Centraal met een gepland vertrek rond 10.00 uur en een aankomst rond 18:00 uur.

Route

De reisroute die op zondag 19 november is gepland, gaat langs de volgende stations: Amersfoort Centraal - Zwolle - Deventer - Arnhem - 's-Hertogenbosch - Breda - Dordrecht - Rotterdam Stadion waarna wordt doorgereden naar Utrecht, en waar kop wordt gemaakt om vervolgens om 18:00 uur in Amersfoort Centraal aan te komen.

Onderweg word er gestopt in Zwolle en Deventer om reizigers uit Noord- en Oost-Nederland te verwelkomen. Later op de dag zal op station Rotterdam Stadion een verscheidenheid aan locomotieven, waaronder die uit de 1600-, 1700- en 1800-series, op een fotogenieke manier worden opgesteld. Vervolgens gaat de reis verder via Rotterdam en Delft naar Den Haag HS. De Binckhorstboog leidt de trein naar de route naar Gouda en Utrecht, waar na het omlopen van de locomotief de reis eindigt op Amersfoort Centraal. Hier vindt de officiële afscheidsplechtigheid van de locomotieven plaats, met enkele geplande stops onderweg voor fotomomenten.

De dienstregeling is hier te vinden.

Deelname

De inschrijving voor deze reis, die wordt aangeboden via de Reiswinkel, begint op vrijdag 20 oktober. Voor registratie vragen we een inschrijfgeld van €1. Deelname aan de rit is alleen mogelijk voor NVBS-leden van de vereniging. Personen die geen lid zijn, kunnen zich inschrijven voor het jaar 2024 en zich ook vanaf 20 oktober aanmelden voor de reis tegen de ledenprijs. Voor nieuwe leden is er een beperkt aantal beschikbare plaatsen gereserveerd.

Inschrijving is vanaf 20 oktober mogelijk via deze pagina op de website van de NVBS.

Deelname is niet meer mogelijk!