NS Upcycle Shop

De NS Upcycle Shop is terug: Van dinsdag 5 tot en met zondag 10 november staat deze up-cycle winkel weer op station Utrecht Centraal. In deze pop-up store vind allerlei producten van hergebruikt NS-materiaal.

Na het succes van de Upcycle Shop van vorig jaar, keert de winkel weer terug naar het station. Bezoekers kunnen de trotse eigenaar worden van notitieboeken en vogelhuisjes van voormalige reisinformatieborden. Nieuw dit jaar zijn vilten tassen (shoppers, rugtassen en heuptasjes) gemaakt van treinstoelbekleding (treintype ICM) en de verzamelitems uit oude treinen als remblokken, prullenbakken en noodremmen.

De NS wil het gebruik van nieuwe grondstoffen zoveel mogelijk beperken en de huidige materialen hergebruiken. Bij het moderniseren van een trein wordt 99% van de onderdelen circulair verwerkt, 86% van alle materialen wordt op nieuw geplaatst in de trein en 13% krijgt een tweede leven buiten de trein. De NS werkt samen met verschillende duurzame ondernemers om van dit treinafval weer nieuwe producten met een nieuwe functie te maken. Denk bijvoorbeeld aan de tafelvoetbaltafel van Veldtwerk op station Utrecht Centraal.

Haast alles wat in de winkel gepresenteerd wordt is gemaakt van NS-materiaal. De presentatietafels van treinplafonds zijn ontworpen door projectinrichter Gispen. De verkoopbalie en houten tafel zijn vervaardigd van oude treinvloeren en instaptreden door circulair makerscollectief Enz. Ook de zithoek is gemaakt van hergebruikte treinstoelen en instaptreden, bedacht door circulair ondernemer Douwe Jan Boersma van Opnieuw.

Locatie

De Upcycle Shop (in de stationshal ter hoogte van spoor 18/19) opent is geopend van dinsdag 5 tot en met zondag 10 november van 8.00 tot en met 20.00 uur. Op deze site van de NS staat waar welke producten te koop zijn.

Lees ook onze reportage: Week van Duurzaamheid op Utrecht Centraal