De toekomstige SNG Sprinter in beeld

In het najaar van 2015 heeft een groepje geïnteresseerden een bezoek gebracht aan de fabriek van CAF (Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles) in het Spaanse Beasain. Hier werd een model van de nieuwe trein gepresenteerd als houten mock-up, en werden er diverse soorten uitvoeringen van het comfort getest.

Een belangrijk aspect van de mock-up is het comfort en de geschiktheid voor mensen met een functiebeperking. Over enkele jaren moeten reizigers zich in deze nieuwe trein comfortabel kunnen zitten tijdens hun reis. Al eerder werd hiervoor een speciale stoelentest in Rotterdam Centraal gehouden voor het publiek. Uiteindelijk is er destijd voor stoeltype C gekozen, wat tevens ook de keuze van onze redactie was.

Model op ware grootte

De nieuwe Sprinters die CAF voor NS gaat bouwen zijn gebaseerd op het bestaande Civity-concept van CAF. Deze wordt aangepast aan de laatste Nederlandse eisen. Het doel van het bezoek was om de laatste versie van het ontwerp te laten testen door reizigers en vertegenwoordigers van consumentenorganisaties. Dit gebeurde in een model van de trein op ware grootte. Vergelijkbare tests met machinisten en conducteurs zorgden al voor verbeteringen in de cabine van de machinist. De nieuwe input van de reizigers en de consumentenorganisaties worden nu betrokken bij het definitief maken van het ontwerp.

Zo hadden de deelnemers van de excludie excursie goede suggesties geven voor reizigers met een functiebeperking. Door aanpassing van knoppen en handgrepen in de trein kunnen deze bijvoorbeeld nog beter zichtbaar en voelbaar gemaakt worden.

Fotoreportage

De houten mock-up bestond uit twee delen. Zo was er één herkenbare mock-up in de vorm van de nieuwe trein, waarin het interieur was aangebracht, en was er een aparte mock-up waar de toiletruimte in te vinden was.

In het interieur is ook de Mondriaan-kunst weer terug te vinden welke ook in de nieuwe NS Flirt te vinden is. Ook de toilet voorzien van andere fraaie kunst, welke typische Hollandse elementen laat zien, zoals de grachtenpanden, eveneens de kunst van Mondriaan en de welbekende begroeting "Hallo".

De mock-up staat momenteel nog in in de fabriek van CAF in Beasain, maar er zijn plannen om deze in een later stadium naar Nederland te brengen. Wat de plannen er mee zijn is verder nog niet bekend.

De nieuwe Sprinters zullen naar verwachting eind volgend jaar de fabriek uitrollen, om half tot eind 2018 de dienstregeling in te gaan. het zal nog even duren, maar we voelen ons er gerust op dat de reizigers zeer verwend zullen worden met de nieuwe trein.

In de loop van de tijd zullen we nog meer items over deze nieuwe trein gaan besteden.

Foto: Koen Brouwer

Foto: Koen Brouwer

Foto: Koen Brouwer

Foto: Koen Brouwer

Foto: Koen Brouwer

Foto: Koen Brouwer

Foto: Koen Brouwer

Foto: Koen Brouwer

Foto: Koen Brouwer

Foto: Koen Brouwer

Foto: Koen Brouwer

Foto: Koen Brouwer

Foto: Koen Brouwer

Foto: Koen Brouwer

Foto: Koen Brouwer

Foto: Koen Brouwer

Foto: Koen Brouwer

Foto: Koen Brouwer
Met speciale dank aan Koen Brouwer die de foto's gemaakt heeft en deze bereid was om te delen met Treinenweb voor een fotoreportage.