Tot minimaal 11 april geen treinen tussen Den Haag en Leiden Centraal

Dinsdagnacht vond er een treinramp plaats bij Voorschoten waarbij één dode is gevallen en negentien zwaargewonden. Aan boord bevonden zich op dat moment 50 mensen. De ravage op de plek van het ongeluk is enorm en spoorbeheerder ProRail is van start gegaan met de voorbereiding voor het bergen van beide treinen en het herstel van het spoor en de infrastructuur.

Op rampplek voor het station van Voorschoten liggen er twee rijtuigen van de zwaarbeschadigd dubbeldekstrein (VIRM) in een weiland in losse delen dwars over het spoor. Het derde rijtuig staat deels gekanteld bij het spoor, en het vierde rijtuig lijkt nog op het spoor te staan. De goederenlocomotief van DB Cargo Nederland die op het naastgelegen spoor staat heeft ernstige schade opgelopen aan de cabine. Beide treinmachinisten hebben het ongeluk overleefd. Van de NS-machinist is bekend dat die met meerdere botbreuken in het ziekenhuis ligt. De machinist van de kraanwagen, die voor spooraannemer BAM Rail werkte, heeft het ongeluk niet overleefd.

Berging

Zodra de sporen door de onderzoeksinstanties worden vrijgegeven, wordt gestart met het bergen van de treinstellen. Om bij de treinstellen te kunnen komen moet hijs- en transportbedrijf Mammoet, met een kraan een sloot passeren. Hiervoor moet eerst een brugconstructie worden gebouwd over de sloot. Deze werkzaamheden zullen vandaag starten. Er moeten in totaal vier rijtuigen van de NS dubbeldekstrein (VIRM) worden geborgen. Naar verwachting zal dit meerdere dagen duren.

Goederentrein

De betrokken goederenlocomotief die hoogstvermoedelijk als eerste op de kraanwagen inreed is inmiddels al wel weggesleept door een andere locomotief. Aan de rij goederenwagons zou de achterste wagon kalk hebben verloren. Dit zou inmiddels opgeruimd moeten zijn. Ook moet er onderzocht worden of de wagons veilig kunnen worden weggesleept of dat deze met een kraan moeten worden verwijderd.

Grote schade aan infrastructuur

Naast schade aan het spoor is ook het perron van station Voorschoten beschadigd geraakt en dient deze hersteld te worden. De verwachting is dat er tot 11 april geen trein zullen rijden op het traject tussen Den Haag en Leiden Centraal. NS zet daarom bussen in tussen Den Haag Laan van NOI en Leiden Centraal. Reizigers moeten rekening houden met een half uur extra reistijd.

Reactie NS

Wouter Koolmees, president-directeur NS: "Ik ben geschokt. Afschuwelijk wat er vannacht gebeurd is. Een ongeval als dit hoop je nooit mee te maken. Zoals iedereen zit ik vol vragen en willen we precies weten wat er gebeurd is. Daar zal degelijk onderzoek naar gedaan moeten worden. Op dit moment geldt dat alle aandacht uitgaat naar het welzijn van onze reizigers en collega’s." Naast Koolmees hebben ook Minister-president Mark Rutte en Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima dinsdag hun medeleven geuit.