Komende dagen geen treinen tussen Leiden en Den Haag

De komende dagen zullen er geen trein rijden tussen Den Haag en Leiden Centraal. (Foto: NS)
De komende dagen zullen er geen trein rijden tussen Den Haag en Leiden Centraal. (Foto: NS)

In verband met het treinongeluk bij Voorschoten rijden er de komende dagen geen treinen tussen Leiden en Den Haag. De delen van de trein moeten eerst worden geborgen, waarna de schade moet worden hersteld. Er zal onderzoek worden gedaan door de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) en de ILT (Inspectie Leefomgeving en Transport). En ook het OM zal een strafrechtelijk onderzoek starten.

Op de plek van het ongeval werden in de nacht van maandag op dinsdag onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd. Twee van de vier sporen waren in verband daarmee buiten gebruik, over de andere twee sporen konden, volgens de voorschriften over de veiligheid, wel treinen rijden, verklaarde John Voppen, topman van ProRail tijdens een persconferentie.

Er wordt onderzocht op welke manier zowel de nachttrein als de goederentrein in botsing zijn gekomen met een kraan op het spoor. De onderzoeken worden uitgevoerd door de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) en de ILT (Inspectie Leefomgeving en Transport) en de politie. Uiteraard voert ProRail zelf ook onderzoek uit. Ook het Openbaar Ministerie zal een strafrechtelijk onderzoek uitvoeren. ProRail-topman Voppen sprak tijdens de persconferentie van "een zwarte dag voor het spoor".

Zodra het onderzoek plaats heeft gevonden, moet de trein worden geborgen. Het is nog niet bekend op welke manier dit zal gebeuren. Twee wagens van de trein zijn dermate hevig ontspoord dat deze op een dieplader zouden moeten worden afgevoerd. Ook moet er zwaar hijsmaterieel terplaatse komen om de treindelen weg te takelen.