Rome sluit deal met Amsterdam voor vervoer van wekelijks 900 ton huisvuil per trein

Een archieffoto van een transport over het spoor. (Foto: Rob Dammers)
Een archieffoto van een transport over het spoor. (Foto: Rob Dammers)

Vanaf begin april zal er wekelijks via het spoor 900 ton huisvuil vanuit Rome naar een verwerkingsbedrijf in Amsterdam worden vervoerd. De stad Rome heeft al jaren last van een overschot aan huisvuil, en via dit contract hopen ze hun afvalberg te verminderen.

De onderhandelingen tussen Rome, de gemeente Amsterdam en afvalverwerkingsbedrijf AMA (Advanced Methanol Amsterdam) hebben een poosje geduurd, maar zijn uiteindelijk rond. Vanaf begin april zullen de eerste treinen vol Italiaans huisafval naar de vuilverbranding in Amsterdam vervoerd worden. Italië betaalt de gemeente Amsterdam 200 euro per ton huisvuil per week. Dit betekent dat er wekelijks 180.000 euro betaald zal worden.

Afval-probleem

De deal is voor Rome hard nodig omdat ze sinds de sluiting van de megavuilstortplaats Malagrotta in 2013 hun huisvuil niet meer kunnen verwerken. Hun lokale afvalverwerker werd tien jaar geleden door de toenmalige burgemeester Marino gesloten omdat het bedrijf jarenlang boetes aan de EU moest betalen vanwege het overschrijden van de milieuregels. Na het aftreden van Marino verdwenen de plannen voor een nieuwe verbrandingsfaciliteit in de lade. Zijn opvolger Virginia Raggi, die principieel tegen verbrandingovens was, heeft uiteindelijk besloten om het huisafval af te voeren naar het buitenland, wat volgens bronnen de gemeente Rome inmiddels al 1 miljard gekost heeft.

Sinds burgemeester Gualtieri een anderhalf jaar geleden is aangetreden, kwamen er weer plannen op tafel voor een verbrandingsoven annex energiecentrale. Deze plannen lijken uiteindelijk in 2026 gerealiseerd te worden, maar zolang deze nog niet gebouwd en in dienst is zal er tot die tijd huisafval vanuit Rome naar het buitenland geëxporteerd worden, waaronder Nederland.