Eerste schop in de grond voor de Wunderline

De route van de Wunderline tussen Groningen en Bremen. (Foto: Wunderline)
De route van de Wunderline tussen Groningen en Bremen. (Foto: Wunderline)

De aanleg van de Wunderline, een snelle spoorverbinding tussen Groningen en Bremen, is van start gegaan. De eerste werkzaamheden zijn van start gegaan bij het Duitse Ihrhove, een dorp tussen Leer en Papenburg, waar de eerste schop de grond in ging.

Het begin van de ombouw van de spoorlijn is een reeks van vele werkzaamheden die plaats zullen vinden om een snellere spoorverbinding te realiseren over het ruim 170 kilometer lange traject. Uiteindelijk is het de bedoeling dat eind volgend jaar in Duitsland het eerste verdubbelde spoor wordt opgeleverd, meldt de Duitse nieuwssite NDR.

Volgens de Duitse omroep is het de bedoeling dat deze maand bomen en struiken worden verwijderd, zodat de route tussen Bad Nieuweschans en Ihrhoven in het najaar van dit jaar kan worden verbreed. Ook zullen er nieuwe spoorwegovergangen, wissels en seinen worden aangebracht.

Friesenbrücke

Een ander belangrijk onderdeel van de Wunderline op het Duitse grondgebied is de Friesenbrücke. Deze brug die in 2015 door een vrachtschip geramd is, en sindsdien buiten gebruik is, zal eerst geopend moeten worden. Naar verwachting van de Deutsche Bahn zal deze eind 2024 worden opgeleverd. Voorheen was het een hefbrug, maar in de nieuwe situatie zal dit een draaibrug zijn. Deze brug zal 200 miljoen euro kosten, waarbij er voorheen nog sprake was van 125 miljoen euro.

In 2030 moet de Wunderline verder worden uitgebreid, zodat de reistijd tussen Groningen en Bremen nog verder met een kwartier kan worden verkort.