Keolis sluit toiletten af vanwege vandalisme

Een passerende FLIRT-trein bij Zenderen. (Foto: Rob Dammers)
Een passerende FLIRT-trein bij Zenderen. (Foto: Rob Dammers)

Keolis heeft in een deel de treinen op de spoorlijn Zwolle - Enschede de toiletten afgesloten vanwege  vandalisme. Dat meldt RTV Oost. Reisorganisatie Rover heeft vervoerder Keolis gemaand om snel met een oplossing te komen.

De afgelopen periode zijn er tientallen keren toiletten gevandaliseerd. Volgens woordvoerder Lotte Hendriksen van Keolis worden de meest gekste dingen door het toilet gespoeld. zoals een broodje shoarma en zelfs een paar schoenen. De beperking reikt gelukkig niet naar alle treinen. "We hebben niet alle toiletten afgesloten", benadrukt de woordvoerster. "Veel toiletten zijn defect door vandalisme. Daarom hebben we nu ook posters opgehangen met de oproep om de toiletten netjes te houden."

Afsluiten toiletten

Reizigersorganisatie Rover noemt het afsluiten van de toiletten onacceptabel. Het beschikbaar houden van werkende toiletten is volgens de organisatie een eis van de concessie. "De vervoerder heeft de concessie gewonnen, op voorwaarde dat ze een toilet in de trein hebben. Mensen die in Raalte instappen en in Zwolle uitstappen, zullen niet zo vaak klagen. Maar als je drie kwartier tot een uur in de trein zit, dan hoort er een toilet te zijn."

Ook de provincie die concessie heeft gegund aan Keolis is op de hoogte van de problemen. zegt gedeputeerde Bert Boerman. "Uit de rapportage die we van de vervoerder kregen, blijkt dat er de afgelopen maanden 49 keer sprake was van vandalisme. Aan overmacht kan niemand wat doen. Ik roep reizigers op hun gedrag aan te passen en niet hun spullen in het toilet te gooien."

Keolis heeft aangegeven dat een op de tien defecten om een elektrische storing gaat. Ze konden niet vertellen hoelang het gaat duren voordat de defecte toiletten weer gerepareerd zijn.