Staatssecretaris geeft startsein voor railterminal Lage Weide en batterijloc

De duurzame locomotief van Strukton (Foto: Treinenweb)
De duurzame locomotief van Strukton (Foto: Treinenweb)

Op het Utrechtse industrieterrein en railterminal Lage Weide stapte staatssecretaris Vivianne Heijen woensdagmiddag over van een oude diesellocomotief op de eerste batterijlocomotief in Nederland die door Strukton Rail zal worden ingezet voor werk aan het spoor.

Het moment markeerde de start de realisatie van een spoorterminal op het industrieterrein en het toelatingsproces voor de batterijlocomotief.

Duurzame locomotief

Strukton heeft enkele jaren geleden deze vroegere NS-locomotief overgenomen en omgebouwd als duurzame oplossing voor de inzet tijdens werkzaamheden aan het spoor. Waar de locomotief voorheen enkel zijn spanning kreeg vanuit de bovenleiding heeft deze nu de beschikking gekregen over een batterijvoorziening waarmee hij ook eenvoudig inzetbaar is op emplacementen zonder bovenleiding. Hiermee wordt er minder CO2, stikstof en fijnstof uitgestoten.

Enkele weken geleden werden de locomotieven bij Strukton gedoopt waarmee ze in opvolging van het andere materieel van de spooraannemer ook een eigen naam kregen.

Start van realisatie Railhub Lage Weide

Tegelijkertijd werd ook het heuglijke feit gevierd waarbij de Railhub een nieuw leven krijgt ingeblazen. Het in Utrechtse industrieterrein telt veel verladers, die nu nog aangewezen zijn op wegvervoer. Het industrieterrein kan hierdoor niet verder groeien en ook verladers geven aan tegen grenzen aan te lopen. Strukton Rail Short Line heeft daarom het initiatief genomen om de railhub op Lage Weide te revitaliseren.

Met de nieuwe railhub zullen er uiteindelijk op wekelijkse basis 100 vrachtwagens van de weg worden gehouden, wat voor een besparing zorgt van 13.000 ton CO2 per jaar. Inmiddels hebben diverse verladers aangegeven gebruik te willen maken van het spoor en de nieuwe terminal.

John Voppen, CEO van ProRail reageert verheugd op de revitalisatie en inzet van de batterij-locomotief: "We hebben grote, duurzame ambities op het spoor. We moeten als sector met creatieve en innovatieve oplossingen komen om die ambities waar te maken. Deze batterijlocomotief is daar een prachtig voorbeeld van. Ik ben blij dat we vandaag samen hier bij Railterminal Lage Weide staan om deze duurzame initiatieven te steunen, op weg naar emissieloos bouwen."

Bron: Strukton Rail