Vanaf begin 2023 hinder op station Schiphol vanwege verbouwing

Vanaf begin 2023 worden de liften en (rol)trappen op Schiphol Airport aangepakt. (Foto: Treinenweb)
Vanaf begin 2023 worden de liften en (rol)trappen op Schiphol Airport aangepakt. (Foto: Treinenweb)

Reizigers op station Schiphol Airport zullen vanaf begin volgend jaar enige hinder ondervinden op de perrons. ProRail zal vanaf 8 januari namelijk de liften en enkele trappen naar Schiphol Plaza vernieuwen zodat ze ook in de toekomst betrouwbaar blijven en het station verzekerd kan zijn voor een goede doorstroming.

De werkzaamheden zijn onderdeel van de grote verbouwing van station Schiphol die in 2019 werd aangekondigd. Reizigers kunnen tijdens de werkzaamheden gebruik maken van de rolbanen en de (rol)trappen. Treinreizigers met een lichamelijke beperking die van en naar Schiphol reizen kunnen indien nodig NS reisassistentie aanvragen.

Vernieuwing liften en roltrappen

Vanaf 8 januari wordt de eerste lift op het perron van spoor 5/6 buiten dienst genomen. Vervolgens zullen een week later tegelijkertijd de liften op de perronsporen 1/2 en 3/4 onder handen worden genomen. Begin april 2023 worden de vernieuwde liften in gebruik genomen. Ook zullen een aantal vaste trappen aan de uitgangzijde van Schiphol Plaza worden vervangen door roltrappen. Bij de perronsporen 1/2 is dit enkele jaren eerder al gebeurd.

Vernieuwing Station Schiphol Airport

De vernieuwingen zijn nodig zodat treinreizigers in de toekomst gebruik kunnen maken van een verbeterd Station Schiphol Airport. Dit station is uniek, omdat er in een klein gebied veel vervoersstromen samenkomen. Het huidige OV-knooppunt en Schiphol Plaza zijn gebouwd in de jaren ’90 maar groeit inmiddels uit zijn jasje. Om de groeinde doorstroom in bedwang te kunnen houden zijn er aanpassingen nodig.

Zo zal op een later moment het station worden voorzien van toegangspoortjes, wordt de hal flink vergroot en  verrijst er een nieuw busstation bij het Sheraton hotel. Uiteindelijk zullen de looproutes op en rond het gehele station worden aangepast voor een betere doorstroming van de reizigers. Er moet uiteindelijk een scheiding komen tussen trein- en luchtreizigers.